Πως η θερμοκρασία του σώματος επηρεάζει το βάρος μας

26-12-2016
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως αν τρώμε πολύ και δεν κινούμαστε παίρνουμε κιλά. Σωστό είναι και αυτό. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική εξήγηση γιατί κάποιος μπορεί να παίρνει κιλά. Ιταλοί επιστήμονες βρήκαν μια ακόμα. Την θερμότητα του σώματος.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Bologna στην Ιταλία βρήκαν πως όταν κάποιος δεν παράγει αρκετή θερμότητα σώματος, μπορεί να οδηγηθεί σε πρόσληψη βάρους, έως και 2 κιλά τον χρόνο. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί δεν «καίει» αρκετή ενέργεια, δηλαδή λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να παίρνει κιλά.
 
Η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι σε φυσιολογικά επίπεδα στους 37 βαθμούς Κελσίου. Ο υποθάλαμος είναι το κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει αυτή τη θερμοκρασία μας. Διαθέτει υποδοχείς, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία του αίματος που ρέει στο σώμα.
 
Όπως λένε στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» οι ειδικοί, ορισμένοι άνθρωποι έχουν «μια βιολογική ανικανότητα να παράγουν ικανοποιητική θερμοκρασία στον πυρήνα του σώματός τους». Και υποστηρίζουν πως η παχυσαρκία μπορεί να σχετίζεται με μια σημαντική μείωση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Francesco Portaluppi αυτή η μειωμένη ικανότητα να «ξοδεύει κάποιος ενέργεια μέσω της θερμότητας» -σε σύγκριση με τους αδύνατους ανθρώπους- θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνια πρόσληψη βάρους.