Πως η θετική σκέψη επιδρά ευεργετικά στην υγεία μας

26-12-2016

Νέα έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Yale και του Berkeley στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πως οι θετικές σκέψεις μπορούν να επιδράσουν στην υγεία ακόμα περισσότερο και από την άσκηση.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological, η καλή διάθεση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να έχει θετική επίδραση στη φυσική κατάσταση, όσο περνούν τα χρόνια.
Για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους οι ερευνητές πήραν στοιχεία από 100 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη. Τους χώρισαν σε δυο ομάδες. Στη μια ομάδα έδειξαν θετικά μηνύματα για τα γηρατειά και συνέκριναν τις αντιδράσεις με τους ανθρώπους της δεύτερης ομάδας στους οποίους δεν έδειξαν αυτά τα θετικά μηνύματα.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, η πρώτη ομάδα εμφάνιζε βελτίωση στη σωματική υγεία, με τους εθελοντές να περπατούν και να ισορροπούν καλύτερα και να μπορούν να σηκώνονται με μεγαλύτερη ευκολία από την καρέκλα. Ταυτόχρονα όμως βελτιώθηκε και η ψυχολογία τους. Ενισχύθηκαν τα θετικά στερεότυπα για τα γηρατειά, ενώ συνέβη το αντίθετο με τα αρνητικά, με τα πρώτα να επηρεάζουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν κανείς τον εαυτό του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα θετικά μηνύματα που πήραν καλύτερα αποτελέσματα από ότι θα είχαν αν είχαν κάνει γυμναστική για έξι μήνες.