Πως το μητρικό γάλα βοηθά να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού

25-04-2017

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια μορφή της νόσου που δυστυχώς χτυπά πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Αν η διάγνωση του γίνει εγκαίρως τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως και να θεραπευτεί. Τώρα λοιπόν Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως η διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να γίνει έγκαιρα με μια ανάλυση του μητρικού γάλακτος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Clarkson στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασαν μόνο δέκα δείγματα μητρικού γάλακτος από οκτώ γυναίκες ηλικίας από 24 έως 38 ετών. Τα πέντε προέρχονταν από γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού ή εκδήλωσαν και τα άλλα πέντε ήταν από υγιείς εθελόντριες. Μάλιστα, δύο γυναίκες αποτέλεσαν τα άτομα ελέγχου του ίδιου τους του εαυτού καθώς έδωσαν δείγμα από τον υγιή και από τον μαστό με καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Σικάγο. Όπως είπαν οι ερευνητές, κατάφεραν να εντοπίσουν αρκετές χημικές διαφορές στο γάλα που είχε εξαχθεί από τον μαστό με καρκίνο.

Μέσω της ανάλυσης του μητρικού γάλακτος ευελπιστούν στο μέλλον οι επιστήμονες να μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, προσφέροντας μια εναλλακτική επιλογή αντί της μαστογραφίας.

Επειδή η μαστογραφία δεν αποδεικνύεται πάντοτε αποτελεσματική στις νέες γυναίκες με πυκνούς μαστούς, οι ερευνητές εδώ και χρόνια αναζητούν άλλα διαγνωστικά εργαλεία για τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι ερευνητές εντόπισαν τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική έκφραση στο μητρικό γάλα γυναικών με καρκίνο του μαστού, που δεν εντοπίζονταν σε υγιείς γυναίκες.

«Οι πρωτεΐνες αυτές μπορεί να είναι ένας υποψήφιος βιοδείκτης του καρκίνου του μαστού», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Ροσανα Ασλεμπαχ και συνέχισε «η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες είναι δύσκολη υπόθεση. Διότι τείνουν να έχουν πυκνούς μαστού και οι απεικονιστικές μέθοδοι δεν είναι αποδοτικές σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, όταν ο καρκίνος εκδηλώνεται πριν την ηλικία των 40 ετών, μπορεί να είναι επιθετικός και η πρώιμη διάγνωση του είναι καίριας σημασίας».

Το μητρικό γάλα περιέχει επιθηλιακά κύτταρα από τον μαστικό αδένα και οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού πηγάζουν ακριβώς από αυτά τα κύτταρα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θηλασμός: Τελικά δεν κάνει τα παιδιά εξυπνότερα;
Θηλασμός: Επηρεάζεται από τα κιλά της εγκυμοσύνης;