Πως να αποφύγουμε διατροφικά λάθη στο πασχαλινό τραπέζι

26-12-2016

Οδηγίες στους καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι και την προστασία της υγείας από διατροφικά λάθη, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι ελεγκτικές υπηρεσίες της σε συνεργασία και με τις Υπηρεσίες των Περιφερειών, προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα, σφαγεία, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, κεντρικές και δημοτικές αγορές, λαϊκές αγορές, αποθήκες, κυλικεία, κ.α., με σκοπό την προστασία του καταναλωτή. 

Πιο αναλυτικά, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή συνιστά στους καταναλωτές: 

  • Να προγραμματίσουν έγκαιρα τις αγορές τους προκειμένου να έχουν δυνατότητα επιλογών ως προς την τιμή και την ποιότητα των προϊόντων. 
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε προμηθευτές που διαφημίζουν την πώληση προϊόντων σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Οι συγκεκριμένοι πρέπει να διαθέτουν εύλογες ποσότητες για εύλογο διάστημα, διαφορετικά οφείλουν να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους καταναλωτές.

 Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να φέρουν την ωοειδή σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας. 

  • Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ». 
  • Τα σφάγια Κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με ένδειξη χώρας προέλευσης. 
  • Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν υποχρεωτικά ωοειδή σφραγίδα χρώματος καφέ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης. 
  • Κατά την πώληση αμνοεριφίων πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και να εξασφαλίζεται κατάλληλη θερμοκρασία στους χώρους συντήρησης. Γενικά όλα τα νωπά κρέατα πρέπει να βρίσκονται εντός ψυκτικών θαλάμων και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5 °C. 

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο 2015 διενεργήθηκαν 2.178 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 280 πρόστιμα, ενώ κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν προϊόντα παράνομης απομίμη