Πώς να μην κολλήσουμε γρίπη όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

26-12-2016
Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Αυτό, εκτός από το ότι είναι η περίοδος που οι ιώσεις δίνουν και παίρνουν, σημαίνει πως βρισκόμαστε και σε κλειστούς χώρους όπου η μετάδοση τους είναι πολύ πιο εύκολη.
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν αποτελούν εξαίρεση. Σκεφτείτε δεκάδες άνθρωποι κλεισμένοι και στριμωγμένοι σε ένα λεωφορείο ή σε ένα βαγόνι του μετρό και του ηλεκτρικού. Σκεφτείτε τώρα πως αν κάποιος φτερνιστεί, εκτοξεύονται περίπου 5.000 σωματιδίων και βακτηρίων με 150 χιλιόμετρα την ώρα. προσθέστε τώρα το στοιχείο πως τα μικρόβια αυτά μπορεί να μεταδοθούν σε μια απόσταση από 1,5 ως 9 μέτρα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα χερούλια είναι επίσης μια τεράστια πηγή μετάδοσης της γρίπης και του κρυολογήματος αφού τα μικρόβια επάνω σε αυτά επιβιώνουν για τουλάχιστον δυο ώρες. Ιδίως σε ώρες αιχμής λοιπόν, η μετάδοση κάποιας ίωσης από τον έναν στον άλλον είναι σχεδόν δεδομένη. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να αποφύγουμε να κολλήσουμε γρίπη όταν χρησιμοποιούμε καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;
– Φοράμε γάντια για να ακουμπήσουμε τις χειρολαβές.
– Αν τύχει να τις πιάσουμε χωρίς γάντια, αποφεύγουμε να πιάσουμε μετά τα μάτια μας, τη μύτη μας ή το στόμα μας και πλένουμε τα χέρια μας με την πρώτη ευκαιρία.
– Καθόμαστε αν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις, ώστε να αποφύγουμε να πιάσουμε τις χειρολαβές.
– Αποφεύγουμε τα σημεία του λεωφορείου ή του συρμού που έχουν τον μεγαλύτερο συνωστισμό.
Και το αεροπλάνο όμως δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο, Σύμφωνα με έρευνες, αν υπάρχει κάποιος άρρωστος στο αεροπλάνο, οι άνθρωποι που κάθονται μπροστά του, δίπλα ή πίσω του κινδυνεύουν να αρρωστήσουν. Το 50% του αέρα ανακυκλώνεται και περνά μέσω ειδικών φίλτρων που αφαιρούν σκόνη, ατμό, βακτήρια και μούχλα. Τα βακτήρια των ιών όμως είναι πολύ μικρά για να αιχμαλωτιστούν από τα φίλτρα αυτά.