Πως το ποδόσφαιρο κάνει κακό στην καρδιά

06-10-2017

Μια από τις αγαπημένες ασχολίες των αντρών, αλλά και μερικών γυναικών, είναι η παρακολούθηση αθλητικών αγώνων. Μπάσκετ, ποδόσφαιρο… Είτε από το σπίτι είχε από στο γήπεδο. Φαίνεται όμως πως η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα και η αγωνία για τη νίκη ή ο φόβος της ήττας, έχουν ουσιαστική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, μέτρησαν με Holter τον σφυγμό 20 υγιών θεατών που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα αγώνα χόκεϊ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Canadian Journal of Cardiology. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Πολ Κχαϊρι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε κατά 75% όταν τον παρακολούθησαν από την τηλεόραση και κατά 110% αύξηση όμοια με αυτή που συνεπάγεται η έντονη σωματική άσκηση), όταν βρέθηκαν επί τόπου στο γήπεδο.

Γενικά, ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 92%, δηλαδή διπλασιάστηκε σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Κι ενώ θα συμπέραινε κανείς ότι η μεγαλύτερη καρδιακή επιβάρυνση θα ήταν εμφανής κατά τα τελευταία λεπτά ενός αγώνα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο καρδιακός παλμός ανέβαινε σε κάθε ευκαιρία για νίκη της ομάδας που υποστήριζε ο θεατής.

«Η μελέτη δείχνει ότι το συναισθηματικό στρες που προκαλεί η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά επεισόδια στον γενικό πληθυσμό. Επομένως, πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αναφορικά με την προστασία της Δημόσιας Υγείας», σημειώνει ο Δρ Κχαϊρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι καρδιαγγειακά επεισόδια που είναι απόρροια παρακολούθησης αθλητικών αγώνων είναι συχνότερα σε άτομα με προϋπάρχουσα στεφανιαία νόσο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Κάνει καλό στην καρδιά των αντρών
Πρωινό: Η παράλειψη του κάνει κακό στην καρδιά