Πως το κινητό μας μαρτυρά τον τρόπο ζωής μας

26-12-2016

Πιάνουμε το κινητό μας δεκάδες φορές την ημέρα. Και κάθε φορά που το πιάνουμε το δέρμα μας αφήνει επάνω του ίχνη μικροβίων, χημικών ουσιών και μορίων του δέρματος. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως αυτά μπορεί να μαρτυρήσουν τον τρόπο ζωή μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) των Ηνωμένων Πολιτειών πήραν δείγματα από τα κινητά τηλέφωνα 39 υγιών εθελοντών και τα ανέλυσαν στο εργαστήριό τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξαν πως τα μόρια που είχε αφήσει το δέρμα τους στις επιφάνειές τους μπορούσαν να αποκαλύψουν αν το άτομο στο οποίο ανήκε το κινητό ήταν άνδρας ή γυναίκα, τι είδους καλλυντικά χρησιμοποιούσε, αν έβαφε τα μαλλιά του, αν έπινε καφέ, αν προτιμούσε μπύρα ή κρασί, αν του άρεσαν τα πικάντικα φαγητά, αν έκανε θεραπεία για κατάθλιψη, αν χρησιμοποιούσε αντηλιακό και εντομοαπωθητικό προϊόν (οπότε μάλλον περνούσε πολλές ώρες εκτός κτηρίων) και πολλά άλλα.
 
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Πίτερ Ντόρσταϊν «η χημική ανάλυση του κινητού μπορεί να βοηθήσει έναν εγκληματολόγο να περιορίσει το εύρος των υπόπτων του, αλλά όχι να βρει την οριστική απάντηση για τον ύποπτο διότι ναι μεν παρέχει ένα γενικό προφίλ για τον τρόπο ζωής του, αλλά δεν μπορεί να κάνει ταυτοποίηση, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή το DNA».
 
Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ χρήσιμα για τομείς όπως η Εγκληματολογία και η ασφάλεια, αλλά και οι ιατρικές κλινικές μελέτες, η παρακολούθηση των ασθενών και η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών εκθέσεων.
«Είναι σύνηθες στις σκηνές εγκλημάτων να μην υπάρχουν ίχνη του DNA ή αποτυπώματα που να βοηθούν στην εξιχνίασή τους και έτσι αναρωτηθήκαμε αν τα χημικά ίχνη που αφήνει το δέρμα μας σε οτιδήποτε το αγγίζει μπορούν να αποκαλύψουν κάτι για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας», εξήγησε ο δρ Ντόρσταϊν.
 
Τώρα, οι ερευνητές συνεχίζουν την μελέτη τους με 80 άλλους εθελοντές, των οποίων αναλύουν τα πορτοφόλια και τα κλειδιά.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: