Πόσους πραγματικούς φίλους μπορεί να έχει κανείς;

26-12-2016

Οι ιδιαίτερα κοινωνικοί άνθρωποι, ιδίως μικρότερης ηλικίας, χαρακτηρίζουν εύκολα κάποιον ως πολύ καλό φίλο ή τον καλύτερο τους φίλο. Πόσους όμως καλούς φίλους είναι δυνατόν να έχει κανείς; Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δίνει την απάντηση.

Ο ειδικός ανθρωπολόγος Robin Dunbar και οι συνεργάτες του χώρισαν την κοινωνική δικτύωση ενός ανθρώπου σε επίπεδα. Έβαλαν δέκα ανθρώπους στους πιο κοντινούς, άλλους 35 στο αμέσως επόμενο επίπεδο και ούτω καθ’ εξης μέχρι να φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο δικτύωσης με 150 ανθρώπους.
Στη συνέχεια έκαναν τις απαραίτητες αναλύσεις για να δουν πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά στενοί, κολλητοί φίλοι.
 
Ανέλυσαν επίσης τα τηλεφωνήματα από κινητό που έκαναν 35 εκατομμύρια άνθρωποι, τη χρήση στο Facebook και τα smartphones.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση του κορυφαίου Πανεπιστημίου MIT και την επιθεώρηση arXiv, έδειξαν πως οι πραγματικά κολλητοί φίλοι ενός ανθρώπου δεν μπορούν να ξεπερνούν τους πέντε.
Η ομάδα του Dunbar διαπίστωσε πως οι άνθρωποι έχουν κατά μέσο όρο τέσσερις κολλητούς, έντεκα καλούς φίλους, 30 γνωστούς και 129 λοιπούς ανθρώπους στον κύκλο τους.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: