ΠΟΥ: 17 εκατ. Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν προβλήματα που οφείλονται στην long Covid το 2020 και το 2021

Π.Ο.Υ.
14-09-2022

Τουλάχιστον 17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν προβλήματα που οφείλονται στην long Covid το 2020 και το 2021, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πρόκειται για το 16% των 102,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η long Covid εμφανίζεται με ένα ή πολλαπλά συμπτώματα και κυρίως οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από εξάντληση, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, περιοδικό πυρετό, απώλεια όσφρησης και γεύσης, κατάθλιψη. Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τους τρεις μήνες μετά την μόλυνση και επιμένουν για τουλάχιστον δύο μήνες.

«Εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή μας, που περιλαμβάνει τις περιοχές της Ευρώπης και τμήματα της κεντρικής Ασίας, υποφέρουν από συμπτώματα επί πολλούς μήνες μετά την αρχική προσβολή από την Covid-19. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποφέρουν σιωπηλά», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Ευρώπη του Π.Ο.Υ. Χανς Κλούγκε.

«Οι κυβερνήσεις και οι εταίροι της υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βρουν λύσεις», τόνισε διαπιστώνοντας «επείγουσα ανάγκη για μια πιο προχωρημένη ανάλυση, για μεγαλύτερη επένδυση και αυξημένη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς εκείνους που πάσχουν από την νόσο αυτή».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η long Covid πλήττει δύο φορές περισσότερο τις γυναίκες. Συνολικά, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME, ΗΠΑ) εκτιμά πως 145 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά στον κόσμο υπέφεραν από long Covid το 2020 και 2021.