ΠΟΥ: Ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε σκύλο – Κόλλησε από τον ιδιοκτήτη του

18-08-2022

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε σκύλο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους σκύλους ή ανθρώπους, οι ειδικοί λένε ότι η απομόνωση από τα κατοικίδια ζώα όταν έχουν μολυνθεί είναι σημαντική.

Περίπου 35.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν πλέον επιβεβαιωθεί σε όλο τον κόσμο, με τα περισσότερα στην Ευρώπη, τη βόρεια και νότια Αμερική. Έχουν σημειωθεί 12 θάνατοι που συνδέονται με την επιδημία.

Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε σκύλο σημειώθηκε στο Παρίσι και αναφέρθηκε στο «The Lancet». Δύο άνδρες – που ζούσαν στο ίδιο σπίτι – παρατήρησαν αλλοιώσεις στο κυνηγόσκυλό τους 12 ημέρες αφότου άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα.

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι ο ιός που μόλυνε τον σκύλο ήταν ακριβώς ο ίδιος με τον ιό που μόλυνε τους άνδρες, αναφέρεται στην έκθεση. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν μαζί με τον σκύλο τους.

Επί του παρόντος, τα αποθέματα εμβολίων για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων είναι περιορισμένα παγκοσμίως. Υπήρξε μια αύξηση 20% στα κρούσματα που αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα, η οποία ήταν επίσης 20% μεγαλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα περισσότερα κρούσματα είναι σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία που έχει για όλες τις χώρες να δώσουν πληροφορίες σε αυτές τις κοινότητες για να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας τους.