ΠΟΥ: Πόση ζάχαρη να βάλετε στον καφέ σας;

26-12-2016

Η τελευταία οδηγία που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφορά ένα συστατικό που βρίσκουμε στην διατροφή μας σε 2 μορφές. Το συστατικό αυτό είναι η ζάχαρη η οποία:

  • Μπορεί να περιέχεται στα τρόφιμα από τη φύση τους: φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά
  • Μπορεί να προστίθενται κατά την διαδικασία επεξεργασίας ή μαγειρέματος: αναψυκτικά, γλυκά, dressings, δημητριακά και άλλα πολλά που δεν φαντάζεται ο νους ενός καταναλωτή.

 

Την Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015, ο ΠΟΥ εξέδωσε μία διεθνή οδηγία με την οποία οφείλουν να εναρμονιστούν όλες οι χώρες. Η οδηγία αυτή αφορά την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης και όχι τη ζάχαρη που περιέχεται φυσικά στα τρόφιμα. Σύμφωνα με την οδηγία:

“Τόσο οι ενήλικες, όσο και τα μικρότερα παιδιά, πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης στο 10% (ή 12 κουταλάκια ή 50 γραμμάρια) των θερμίδων που καταναλώνονται ημερησίως. Ενώ περαιτέρω μείωση στο 5% (ή 6 κουταλάκια ή 25 γραμμάρια), θεωρείται ακόμη πιο ευεργετικό για την υγεία.”

Η οδηγία αυτή δίδεται με μεγάλης ασφάλεια διότι στηρίζεται στα αποτελέσματα χρόνων, επιδημιολογικών μελετών. Τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης με χρόνια νοσήματα και επιδημίες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, την κακή στοματική υγιεινή και άλλα πολλά. 

Η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες ξεπερνάει το 10%. Για Μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ του 17% στην Ισπανία και 25% στην Πορτογαλία. 

Και εάν τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο σκέφτεστε πως εσείς πίνετε τον καφέ σας σκέτο, άρα αποκλείεται πολλή ζάχαρη μέσα στην ημέρα σας τότε σίγουρα αγνοείτε τις κρυφές πηγές της γλυκού αυτού συστατικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως:

1 κουταλιά της σούπας ketcup περιέχει 1 κουταλάκι ζάχαρη

1 φέτα ψωμί του εμπορίου μπορεί να περιέχει 0.5 κουταλάκι ζάχαρη

1 κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 10 κουταλάκια ζάχαρη

1 Frappuccino περιέχει 11 κουταλάκια

10 ζελεδάκια περιέχουν 5 κουταλάκια ζάχαρη

1 μπάρα σοκολάτας μπορεί να περιέχει ακόμα και 8 κουταλάκια ζάχαρη

Ως καταναλωτές όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε και να ελέγχουμε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε, καθώς και τις κρυφές πηγές αυτής. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, αυτή των νομοθετών & των ειδικών δημόσιας υγείας οι οποίοι καλούνται να πάρουν μέτρα για παρεμβάσεις τόσο στο επίπεδο των βιομηχανιών τροφίμων, όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

 

Διαβάστε την οδηγία εδω: 

http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugars_intake/en/