Πρόεδρος ΠΙΣ: μετά τη ταφόπλακα στη δημόσια Υγεία, έρχεται ταφόπλακα στην ιδιωτική

26-12-2016

Ύστατη έκκληση προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Υγείας, απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Μιχάλης Βλασταράκος. Ο κος Βλασταράκος σε συνέντευξη που έδωσε από κοινού με εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, σχολιάζοντας την κυβερνητική ταχτική είπε ότι ναι μεν καλά είναι τα πλεονάσματα αλλά είναι άδικο να γίνονται τόσο μεγάλες περικοπές στην υγεία για να αποκομίζει από τη μια η κυβέρνησης λογιστικά οφέλη από την άλλη να καταρρέουν τα νοσοκομεία και οι πολίτες της χώρας να πληρώνουν όλο και περισσότερα για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη.

Πρότεινε μάλιστα ένα μέρος του πλεονάσματος  να δοθεί για να ενισχυθεί η περίθαλψη και η υγεία των πολιτών αναφέροντας ως παράδειγμα ότι αν ένα μέρος από το πλεόνασμα, δινόταν για να ενισχυθούν οι μονάδες εντατικές θεραπείας θα γλιτώναμε 2.500 χιλιάδες ζωές συμπολιτών μας τον χρόνο.

Σχετικά με την επαναφορά του πλαφόν ο κος Βλασταράκος ότι με αυτό τον τρόπο το κράτος καλύπτει την αδυναμία του και αφού δεν είναι σε θέση να θεσπίσει και να εφαρμόσει τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, ακολουθεί τη λύση «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι». Μάλιστα κατηγόρησε τον κο Γεωργιάδη για αμετροέπεια επειδή ανερυθρίαστα όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ βγήκε και δήλωσε σχετικά με την επίσχεση των γιατρών στα διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρικά κέντρα ότι “σε όποιον αρέσει, σε οποίον δεν αρέσει ας φύγει”. Πρέπει να καταλάβουν είπε ο κος Βλασταράκος ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τις εισφορές και δε θα πρέπει αφούς έβαλαν ταφόπλακα στη δημόσια υγεία θέλεουν να βάλουν τώρα και στην ιδιωτική.

Ειδικότερα, ο κ. Μ. Βλασταράκος είπε: «Το αδιέξοδο της πολιτικής με τις λογιστικές αλχημείες του Υπουργείου Υγείας, με την προσπάθεια επαναφοράς του αντιδεοντολογικού και αντιεπιστημονικού μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και με την άδικη και ισοπεδωτική απαίτησή του για clawback από τους παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν τον ΠΙΣ σε νέα προσφυγή στην Δικαιοσύνη κατά του πλαφόν και τους παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών από την Δευτέρα 12 Μαΐου. Η προσπάθειά μας στοχεύει μόνον στην υπεράσπιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασφαλισμένων και των ασθενών στην ιατρική και την φαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει στον Υπουργό Υγείας να επαναλαμβάνει τους γνωστούς σε όλους μας εκβιασμούς κατά του ιατρικού σώματος» – τοποθέτηση η οποία βρίσκει σύμφωνους όλους τους Φορείς.

 Ο κ. Γ. Βουγιούκας πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ δήλωσε σχετικά: «Απαιτείται ενίσχυση του προϋπολογισμού 2014 του ΕΟΠΥΥ στον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων, τουλάχιστον κατά 160 εκ. ευρώ, εξαιτίας της απεργίας των πρώην εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ – νυν ΠΕΔΥ. Επίσης, χρειάζεται υπογραφή νέας σύμβασης με τον Οργανισμό με τη διασφάλιση ότι δεν θα επιβληθεί rebate και clawback και με άμεση εφαρμογή οδηγιών συνταγογράφησης για την αποφυγή προκλητής ζήτησης. Τέλος, απαιτείται η άμεση εξόφληση των οφειλομένων για την αναγκαία ρευστότητα των διαγνωστικών κέντρων. Με δύο λόγια, ζητάμε ξεκάθαρους όρους συνεργασίας».

Ο κ. Φ. Πατσουράκος πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, κ στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν οι ιατροί να υποστούν τις ίδιες περικοπές που υπέστησαν το 2013 με το νόμο του clawback και με τον οποίο υποχρεώθησαν να επιστρέψουν 40 – 50% του κύκλου εργασιών τους για ιατρικές πράξεις που είχαν εκτελέσει. Ενώ ο κος Υπουργός είχε παραδεχθεί πως αυτό το μέτρο είναι καταστροφικό και δεν θα ξαναεφαρμοστεί, δυστυχώς ο θεσμός του clawback παραμένει. Για εμάς αυτό σημαίνει κλείσιμο όλων των εργαστηρίων και των ιατρείων των κλινικο -εργαστηριακών ιατρών. Παράλληλα οι ιατροί θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα 2013 που θα επιστρέψουν παρά τη διυπουργική δέσμευση (κ.κ. Υπουργοί Υγείας & Οικονομικών) πως τούτο δεν θα ισχύσει. Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την τήρηση αυτής της υπόσχεσης. Εύλογη απαίτησή μας είναι, κάθε παραπεμπτικό που αναγράφεται από ιατρό και εκτελείται από οποιοδήποτε εργαστήριο και είναι εντός του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, να πληρώνεται. Περαιτέρω, η Ομοσπονδία των κλινικο – εργαστηριακών ιατρών είναι υπέρ των συλλογικών συμβάσεων δια μέσου των Ιατρικών Συλλόγων υπό την Αιγίδα του ΠΙΣ, για όποιον ιατρό το επιθυμεί».

Τέλος οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν:

  1. 1.       Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ 2014 για τις Διαγνωστικές εξετάσεις στο επίπεδο του ΜΟ του ΟΟΣΑ (€570 εκ)
  2. 2.       Κάθε παραπεμπτικό το οποίο θα εκτελείται να αμείβεται με το ισχύον σήμερα κρατικό τιμολόγιο και κάθε εξέταση που δεν καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, θα εκτελείται μόνο στις Δημόσιες Δομές.
  3. 3.       Εφαρμογή Κατευθυντήριων Οδηγιών Συνταγογράφησης, μέσω Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων και ηλεκτρονική παρακολούθηση για την αποφυγή προκλητής ζήτησης.
  4. 4.       Άμεση εξόφληση των οφειλομένων.