Προειδοιητική η πρώτη εμφάνιση Λουράντου ως προέδρου του ΠΦΣ

26-12-2016

‘Άστραψε και βρόντηξε ο νέος πρόεδρος πλέον  του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Και τι δεν είπε!

Ξεκινώντας γενικά από τη λίστα Λαγκαρντ  και τα δεινά που έχει περάσει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, μέχρι για το πλεόνασμα που είναι απλώς, « πλεόνασμα της μη ταχτοποίησης των λογαριασμών που έχει το κράτος απέναντι σε παρόχους και  προμηθευτές», σύμφωνα με τον κο Λουράντο. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, η κοινωνία καταρρέει, ο ένας κλάδος τα βάζει με τον άλλον και ο λαός κοιμάται.

Τέρμα οι εφημερίες», είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ σε μία αποστροφή του λόγου του, μπερδεύοντας ηθελημένα ή αθέλητα τους δημοσιογράφους όταν πέρασε πια στα προβλήματα του κλάδου που εκπροσωπεί χαρακτήριζοντας χαοτική την  κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. ” Έχει γονατίσει τους αδύναμους και έχει κάνει πιο ισχυρούς τους ισχυρούς”, απόφαση που πήρε η κυβέρνηση για να «βολέψει κάποιους», τόνισε ο κος Λουράντος.

Μετά από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εάν “το τέρμα οι εφημερίες” είναι απόφαση ή προειδοποίηση και μετά από σύγχυση αρκετών λεπτών ο κος Λουράντος εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι για όλα ο κλάδος θα ζητήσει επαναδιαπράγματευση, εφόσον στην πράξη φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Προτεραιότητα πάντως στις συζητήσεις που επιδιώκει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, (χωρίς όμως ανταπόκριση μέχρι στιγμής), από τον υπουργό Υγείας κο Βορίδη,  είναι το ωράριο και το ποσοστό κέρδους.

Ο κος Λουράντος, κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση, για προχειρότητα στις αποφάσεις αλλά και για λάνθασμένες πολιτικές, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο ασφαλισμένους αλλά και φαρμακοποιούς. 

«Οι φαρμακοποιοί είπε ο κος Λουράντος καθημερινά προσφέρουν υπηρεσίες που δεν κοστολογούνται. Αγωνίζονται να βρουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους οι οποίοι, στο όνομα της δήθεν μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που επέβαλε η πολιτεία, πληρώνουν τη συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων αυξημένη ακόμη και κατά 100%,» παρουσιάζοντας μάλιστα και συνταγές με παραδείγματα όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αλματώδης αύξηση της  συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων. Αναφερόμενος μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ τόνισε πως  η Έκθεση αυτή προβάλλει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την απελευθέρωση στα Φαρμακεία τονίζοντας ότι η άρση των ρυθμίσεων στη λειτουργία των Φαρμακείων μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών σε σχέση με αυτά που επιδιώκει να επιλύσει, ενώ επισημαίνει  ότι η απελευθέρωση της τιμής και διάθεσης των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικώς (ΜΥΣΥΦΑ) δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους ή βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Συμπερασματικά η πρώτη εμφάνιση Λουράντου ως προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα. Ο κος Λουράντος και οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ “ήθελαν να πουν” χθες: ” τα πράγματα άλλαξαν”. Ο κος Λουράντος παραμένει μία από τις δυνατές συνδικαλιστικές φωνές όμως ως κορυφαίος συνδικαλιστής, δεν κατάφερε να προστατέψει τον κλάδο του, από τα δεινά στα οποία πλέον έχει περιέλθει. Υπάρχουν αυτοί που του προσάπτουν ευθύνες, υπάρχουν όμως πολλοί που λένε ότι εάν δεν ήταν αυτός τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα. Άραγε θα μπορέσει να σώσει κάτι, τώρα που οι καταστάσεις είναι δρομολογημένες… όπερ έδει δείξαι!