Προειδοποίηση ΠΟΥ: μετά την πανδημία του covid έρχεται πανδημία… στην ψυχική υγεία

23-04-2021

Αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης, πάνω από 15%, αϋπνία και στρες, εξαιτίας τις πανδημίας, δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα παγκοσμίως. Έχει βρεθεί μάλιστα πως στα διάφορα κύματα κάθε πανδημίας, και στη χώρα μας, παρατηρείται αύξηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος και τα περιοριστικά μέτρα.

Η μοναξιά, επίσης, που βιώνουμε καταγράφεται ότι αναπτύσσει ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες στους συμπολίτες μας και κυρίως στα παιδιά. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως μετά το πέρας της πανδημίας θα βιώσουμε μία δεύτερη πανδημία, που θα αφορά στην Ψυχική Υγεία.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», Μενέλαος Θεοδωρουλάκης. Όπως επεσήμαναν, οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν αρχίσει να καταγράφονται και στα ερευνητικά δεδομένα. Έχει αποτυπωθεί υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το ένα τρίτο του πληθυσμού σε κάποιες χώρες, αλλά και με συναισθήματα έντονου φόβου καθώς και θλίψης.

Παράλληλα, παρουσίασαν το πρόγραμμα για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της χώρας, στις οικογένειες τους και στο υγειονομικό προσωπικό. Το Πρόγραμμα, «Κανένας μόνος στην Πανδημία» ξεκίνησε στις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 1.142 άτομα:

126 ασθενείς με Covid,

111 συγγενείς ασθενών,

177 χρόνιοι πάσχοντες,

123 άτομα από ευάλωτες ομάδες,

210 άνεργοι,

85 μέλη προσωπικού Νοσοκομείων,

310 άτομα από τον γενικό πληθυσμό.

Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν κατά σειρά συχνότητας συμπτωμάτων: άγχος για την υγεία, άγχος γενικά. Επίσης, συναισθηματική εξάντληση, διαταραχές συναισθήματος, διαταραχές ύπνου, μοναξιά και ευερεθιστότητα.

Αντίστοιχα, οι συγγενείς ασθενών Covid παρουσιάζουν συμπτώματα όπως: άγχος γενικά, συναισθηματική εξάντληση, στρες για την αποφυγή της νόσησης. Επίσης, διαταραχές ύπνου, συναισθηματική εξάντληση, ευερεθιστότητα, δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και κατάθλιψη.

Στο προσωπικό των νοσοκομείων, κυριαρχεί το άγχος γενικά, το άγχος για την υγεία. Επίσης, ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων, συναισθηματική εξάντληση, burn out, ευερεθιστότητα, ματαίωση και διαταραχές ύπνου.