“Προεκλογική” αναβάθμιση των νοσηλευτών

26-12-2016
Δικαίωμα στη συνταγογράφηση ήπιων αναλγητικών και αναλώσιμου υλικού, αποκτούν λίγο πριν από τις εκλογές και οι νοσηλευτές με τη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Πρόκειται για υπουργική απόφαση που ορίζει τις αρμοδιότητες του κλάδου πάγιο αίτημα εδώ και καιρό των νοσηλευτών.
Συγκεκριμένα οι νοσηλευτές που επισκέπτονται ασθενείς κατ’ οίκον μπορούν πλέον να τους συνταγογραφούν, «ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων».
Στα διευρυμένα τους καθήκοντα εντάσσεται και η τοπική αναισθησία (σύμφωνα με τα ισχύοντα νοσηλευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα), η διενέργεια κλινικής εξέτασης (π.χ. ψηλάφηση και ακρόαση) και ο καθετηριασμός περιφερικών αγγείων.
Και στα νοσοκομεία όμως οι νοσηλευτές αποκτούν αναβαθμισμένο ρόλο αφού θα υποδέχονται περιστατικά και θα συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης της σοβαρότητας των περιπτώσεων των ασθενών που καταφεύγουν στα επείγοντα τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων. Επί πλέον θα έχουν ευθύνη και για την πρόληψη και τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.