Πρόγραμμα κατάρτισης για 1200 άνεργους επαγγελματίες υγείας

26-12-2016

Πρόγραμμα, ύψους 14,4 εκατ. ευρώ, για την επαγγελματική κατάρτιση 1.200 άνεργων επαγγελματιών υγείας και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, «δικαίωμα συμμετοχής έχουν 1.200 άνεργοι επαγγελματίες της υγείας, κλάδων διοικητικού, οικονομικού, πληροφορικής, απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ. Η επιλογή θα γίνει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων με σειρά κατάταξης».

Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί από αδειοδοτημένους φορείς και το πρόγραμμα θα αρχίσει να «τρέχει» αρχές Ιουλίου. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση,σε θέματα της λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ενδεικτικά θεματικά αντικείμενα:

• Ποιότητα και ασφάλεια – Εφαρμογές Ολικής Ποιότητας
• Πρωτόκολλα και διαδικασίες (διοικητικές, ιατρικές, νοσηλευτικές)
• Αναδιάρθρωση μονάδων και υπηρεσιών υγείας με εξειδίκευση στα ΠΕΔΥ και τις προβλέψεις του Ν.4238/2014 «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) αλλαγή σκοπού ΕΟΠΥΥ και λοιπές διατάξεις».
• Διασυνδεσιμότητα της ΠΦΥ και των νοσηλευτικών μονάδων
• Κοινά ενοποιημένα νοσήλια- Κοστολόγηση Ιατρικών Πράξεων – Ενσωμάτωση στα ΚΕΝ
• Διπλογραφικό Σύστημα
• Νομοθεσία Δημοσίων Προμηθειών – Εφαρμογές

 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

 Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στην επικείμενη πρόσληψη επικουρικών ιατρών στο ΠΕΔΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χθες υπήρξε  μία απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ για την κατανομή αυτών των 900 ιατρών και επομένως ας περιμένουμε την πρόοδο της διαδικασίας και επ’ αυτού».

 Αναφορικά με την αυριανή απεργία στο χώρο της υγείας, ο κ. Βορίδης είπε:

 «Ελπίζω ότι θα συναντηθώ με τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών και των εργαζομένων για να μου θέσουν τα θέματά τους και να ακούσω τις απόψεις τους. Γνωρίζω ότι το βασικό θέμα το οποίο τους απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το θέμα της αξιολόγησης.

Εκεί όπως ξέρετε έχει ψηφιστεί ένας σχετικός νόμος και από εκεί και πέρα εγώ είμαι βεβαίως διατεθειμένος να συζητήσω, να δω. Αλλά θα σας πω εξ αρχής ότι επί της αρχής εγώ ήμουν τοποθετημένος υπέρ της αξιολόγησης».