Πρόωρος θάνατος: Εργασιακό στρες και κακός ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο

02-05-2019

Αμέτρητες έρευνες έχουν διενεργηθεί για τον πρόωρο θάνατο και τους παράγοντες που μπορούν να τον επιφέρουν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων επιβεβαιώνει για άλλη μια φορα πως το εργασιακό στρες, ο κακός ύπνος και η υψηλή πίεση αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν για 18 χρόνια 2.000 εργαζόμενους με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Gregg Fonarow και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσοι ανέφεραν ότι είχαν άγχος στη δουλειά και κακή ποιότητα ύπνου, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις συγκριτικά με όσους κοιμούνταν καλά και δεν είχαν άγχος στη δουλειά.
«Το 50% των ενηλίκων έχει υψηλή αρτηριακή πίεση», δήλωσε Fonarow.

Πρόκειται για σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο και πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο, δήλωσε ο Fonarow, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Αρκετές μελέτες έχουν ανακαλύψει συσχετισμούς του αυξημένου εργασιακού στρες και του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ο κακός ύπνος επίσης συνδέεται με αύξηση του κινδύνου» πρόσθεσε.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μεταξύ των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), όσοι είχαν μόνο άγχος διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως και αυτοί που ανέφεραν ότι είχαν μόνο κακή ποιότητα ύπνου.

«Δυστυχώς, ο κακός ύπνος και το εργασιακό στρες συχνά συμβαδίζουν και, όταν συνδυάζονται με υπέρταση, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο τοξικό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, μια αγχωτική δουλειά είναι εκείνη όπου οι εργαζόμενοι έχουν πολλά καθήκοντα, αλλά μικρό έλεγχο στη δουλειά τους. Για παράδειγμα, ο εργοδότης απαιτεί αποτελέσματα, αλλά αρνείται να τους παραχωρήσει την εξουσία λήψης αποφάσεων.

«Αν έχετε πολλές υποχρεώσεις αλλά και τον έλεγχο, με άλλα λόγια μπορείτε να λάβετε αποφάσεις, αυτό μπορεί να είναι θετικό και για την υγεία σας», ανέφερε ο Ladwig. «Όμως, ο εγκλωβισμός σε μια κατάσταση υπό πίεση που δεν έχετε καμία δύναμη να αλλάξετε είναι επιβλαβής».

Ως κακός ύπνος ορίστηκε η δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος να κοιμηθεί και η διατήρηση του ύπνου, η οποία αποτελεί το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στους ανθρώπους με αγχωτικές εργασίες.

Προκειμένου να μειώσει κανείς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, πρέπει να διατηρεί την αρτηριακή του πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, να αναπτύξει καλές συνήθειες στον ύπνο και να βρει τρόπους αντιμετώπισης του στρες σύμφωνα με τον Ladwig.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πρόωρος θάνατος από το 8ωρο «καθισιό»: Αντισταθμίζεται με 2,5 ώρες άσκηση την εβδομάδα