Προσφυγές στη γαλλική δικαιοσύνη εναντίον της Boehringer Ingelheim

26-12-2016

Οικογένειες τεσσάρων ηλικιωμένων ανθρώπων στη Γαλλία οι οποίοι απεβίωσαν στις αρχές του 2013 και έπαιρναν το αντιπηκτικό φάρμακο Pradaxa προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον της γερμανικής εταιρείας Boehringer Ingelheim που διαθέτει το φάρμακο στην αγορά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το αντιπηκτικό Pradaxa εγκρίθηκε από το FDA to 2010. Την επόμενη χρονιά η εταιρεία ξόδεψε 464 εκατομμύρια δολάρια για προώθηση του συγκεκριμένου νέας γενιάς αντιπηκτικού, ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Μέχρι στιγμής στο FDA που αποφάσισε τη διεξαγωγή επανέλεγχου της ασφάλειάς του, έχουν αναφερθεί 3.781 περιπτώσεις ασθενών που αντιμετώπισαν παρενέργειες και έχουν καταγραφεί 542 θάνατοι. Εκατοντάδες είναι οι μηνύσεις που έχουν κατατεθεί από μεγάλα δικηγορικά γραφεία εναντίον της κατασκευάστριας εταιρείας για το συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο φέρεται ένοχο για πρόκληση εσωτερικών αιμορραγιών.

Στη Γαλλία ο δικηγόρος των οικογενειών αν και διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να γίνει διακοπή του Pradaxa, χωρίς τη σύσταση του γιατρού καταφέρεται και εναντίον της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Φαρμάκων και των Προϊόντων Αίματος (ANSM, πρώην AFSSAPS), η οποία κατηγορείται κυρίως ότι παρέβλεψε τις αρχές της προφύλαξης και της πρόληψης.

Οι ηλικίας από 78 ως 84 ετών προερχόμενοι από τις περιοχές της Λίλλης (βόρεια Γαλλία), του Στρασβούργου (βορειοανατολική), του Παρισιού και της Γκρενόμπλ (κεντροανατολική Γαλλία),  απεβίωσαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και έπαιρναν όλοι το φάρμακο αυτό, πρόσθεσε ο Κουρτουά πριν από μια συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα το πρωί στο Παρίσι μαζί με συγγενείς των ασθενών που υπέκυψαν.

Είχε προειδοποιήσει η ANSM
 

Οι μηνύσεις αυτές για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας γίνονται λιγότερο από ένα μήνα ύστερα από μια προειδοποίηση της ANSM γι’ αυτή την καινούρια κατηγορία αντιπηκτικών, που εμφανίσθηκαν το 2008, χορηγούνται για την πρόληψη εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων, κυρίως έπειτα από επεμβάσεις στο ισχίο ή το γόνατο ή σε ανθρώπους που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.

Σε επιστολή της προς τους επαγγελματίες της υγείας, την οποία το εργαστήριο Boehringer Ingelheim ανέβασε στον γαλλικό ιστότοπό του, η ANSM προειδοποιεί ότι “τα μείζονα αιμορραγικά περιστατικά, περιλαμβανομένων αυτών που επέφεραν το μοιραίο, δεν αφορούν μόνο μια παλιότερη κατηγορία αντιπηκτικών, τους ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ (AVK), αλλά επίσης τα εν λόγω αντιπηκτικά νέας γενιάς. Αυτοί που τα συνταγογραφούν δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τους αιμορραγικούς κινδύνους“, σύμφωνα με την ANSM.

Ο κίνδυνος αιμορραγίας από το Pradaxa και τα άλλα αντιπηκτικά νέας γενιάς δεν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που δημιουργουν οι AVK, “εκτός από την περίπτωση των ηλικιωμένων προσώπων”, εξηγεί ο δικηγόρος Φιλίπ Κουρτουά. “Δεν θα έπρεπε να τους δίνουν Pradaxa”, επιμένει. Οι ηλικιωμένοι “εκπροσωπούνται ελάχιστα στις μελέτες, ενώ αυτοί είναι οι πιο εκτεθειμένοι”. Σύμφωνα με την προσφυγή, το μόριο “δεν μελετήθηκε επαρκώς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους πιο εύθραυστους ασθενείς”.