Προσοχή στις μπαταρίες – κουμπιά

26-12-2016

Σοβαρούς κινδύνους για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους ενέχουν οι μικρές στρογγυλές μπαταρίες που κυκλοφορούν στην διεθνή αγορά, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Όπως αναφέρει, οι μικρές στρογγυλές μπαταρίες που έχουν μέγεθος νομίσματος και γι’ αυτό αποκαλούνται και μπαταρίες – κουμπιά είναι εύκολο να τις καταπιεί κάποιος, με αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρών εγκαυμάτων, αλλά και τον θάνατο!

Πιο αναλυτικά, σε περίπτωση κατάποσης, οι μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές, μόνιμες βλάβες ή θάνατο. Μπαταρίες σε μέγεθος κέρματος μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό των μικρών παιδιών, όπου το σάλιο ενεργοποιεί αμέσως ένα ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας μια χημική αντίδραση και μπορεί να συμβούν μέσα σε μόλις δύο ώρες ακόμη και θανατηφόρα χημικά εγκαύματα. Η σοβαρότητα του εγκαύματος μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται ακόμη και μετά την αφαίρεση της μπαταρίας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σίτιση και αναπνοή μέσω σωλήνα και πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ήδη ο ΟΟΣΑ τέθηκε επικεφαλής παγκόσμιας εκστρατείας για την ενημέρωση κρατικών φορέων, επιχειρήσεων που κυκλοφορούν στην αγορά αυτές τις μπαταρίες, αλλά και γονέων ή κηδεμόνων μικρών παιδιών, προκειμένου να γνωρίζουν τους σχετικούς κινδύνους.

Στόχος της εκστρατείας είναι να τεθούν προειδοποιητικές ετικέτες στην συσκευασία του προϊόντος και να αναγραφούν οδηγίες χρήσεως που θα καθοδηγούν τους καταναλωτές για την ορθή χρήση αυτού του τύπου μπαταριών.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων της Διεθνούς Εβδομάδας για την Ασφάλεια των Προϊόντων στις Βρυξέλλες (16 – 20 Ιουνίου 2014), στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνείς Οργανισμούς για την Ασφάλεια των Προϊόντων, Αρχές Εποπτείας της Αγοράς από κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ν. Ζηλανδία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Κίνα κλπ) καθώς και εκπρόσωποι των οικονομικών φορέων και των καταναλωτών, όπως ενημέρωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Ποια είναι τα μέτρα ασφάλειας

– Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν ή να έρχονται σε επαφή με τις μπαταρίες- κουμπιά.

– Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις και τις ετικέτες που περιγράφουν τους κινδύνους από μπαταρίες- κουμπιά σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

– Ελέγξτε εάν οι συσκευές ή τα προϊόντα με μπαταρίες- κουμπιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται η εύκολη πρόσβαση στο διαμέρισμα της μπαταρίας.

– Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια, τα βοηθήματα και άλλα ηλεκτρονικά μακριά από τα παιδιά, αν τα διαμερίσματα της μπαταρίας δεν έχουν μια βίδα για να εξασφαλίσει τη μη προσβασιμότητα στη μπαταρία. Χρησιμοποιήστε ταινία για να βοηθήσει ώστε το διαμέρισμα της μπαταρίας παραμένει κλειστό.

– Ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές σας προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι τα διαμερίσματα της μπαταρίας είναι ασφαλώς κλεισμένα.

– Απορρίψτε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες αμέσως. Ακόμη και οι ληγμένες μπαταρίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.

– Πάντα να ελέγχετε τα φάρμακα πριν από την κατάποση τους. Ενήλικες έχουν καταπιεί μπαταρίες- κουμπιά γιατί από λάθος τις θεώρησαν ως χάπια ή δισκία.

– Αν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει καταπιεί μια μπαταρία- κουμπί, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μην αφήνετε το παιδί να φάει ή να πιει και μην προκαλείτε εμετό.