«Προσωπικός Βοηθός» για άτομα με αναπηρία: Πώς θα λειτουργεί – Συνάντηση του πρωθυπουργού με μέλη του αναπηρικού κινήματος

06-05-2022

Ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός του «Προσωπικού Βοηθού». Στην πιλοτική του φάση θα συμπεριλάβει 2.000 άτομα, ηλικίας 16 έως 65 ετών, δίχως να περιορίζεται σε περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας αλλά καλύπτοντας επίσης τη νοητική, την αναπτυξιακή, την ψυχική και αισθητηριακή.

Στην πρώτη φάση θα συμμετάσχουν 1.000 άτομα από την Αττική. Στη δεύτερη φάση, από τον Ιανουάριο του 2023, θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς, με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα αξιολογηθούν από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές, που θα αποτελούνται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και ψυχολόγο. Η αξιολόγηση θα λαμβάνει χώρα στο σπίτι του ενδιαφερόμενου, σε ημέρα και ώρα που θα επιλέξει ο ίδιος, ενώ θα μπορεί να διαλέξει και τον Προσωπικό Βοηθό της αρεσκείας του. Παράλληλα, δημιουργείται Μητρώο Προσωπικών Βοηθών.

«Ένα αίτημα του αναπηρικού κινήματος, ειδικά των ανθρώπων που πάσχουν από βαριά αναπηρία, γίνεται επιτέλους πράξη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία», στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, τους χρυσούς Παραολυμπιονίκες στο μπότσια Γρηγόρη Πολυχρονίδη και Άννα Ντέντα και τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Περιστερίου και Δημοτικό Σύμβουλο Μπάμπη Δούναβη.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, γιατί γίνεται γενικότερα ένα πρώτο βήμα για την ανεξάρτητη διαβίωση», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σημειώνοντας ότι «ο Προσωπικός Βοηθός αποτελεί τον πρώτο, έναν από τους βασικούς πυλώνες για να μπορέσει ο ανάπηρος να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχει χτίσει η κοινωνία προς αυτόν και να έχει μία ζωή όπως την ονειρεύεται, όπως τη θέλει, με τις δικές του επιλογές, με τις δικές του επιθυμίες και με τις δικές του ανάγκες να εκπληρώνονται. Οπως κάνει ο κάθε πολίτης σε μια δημοκρατική χώρα».

Έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του και το μόλις λίγων μηνών παιδί του, ο χρυσός Παραολυμπιονίκης Γρηγόρης Πολυχρονίδης μίλησε για το «όνειρο» που έγινε πραγματικότητα.

«Για εμένα ειλικρινά ο Προσωπικός Βοηθός, σαν θεσμός, ισοδυναμεί με την ίδια τη ζωή. Ένας άνθρωπος που έχει αναπηρία, όταν μπορέσει και υπάρχει η ανάγκη να γίνει χρήση του Προσωπικού Βοηθού, είναι για εκείνον πραγματικά το μονοπάτι, ο δρόμος που θα μπορέσει να τον εντάξει στο κοινωνικό σύνολο», είπε ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Περιστερίου και Δημοτικός Σύμβουλος Μπάμπης Δούναβης που δίνει τη δική του μάχη για να βοηθήσει ΑμεΑ στον Δήμο του.