Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα

02-09-2022

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εργαστηριών και διαγνωστικών κέντρων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το «ληστρικό claw back και τη διάλυση της ΠΦΥ», όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα σε τηλεδιάσκεψη της ολομέλειας του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Προέδρου του Π.Ι.Σ. αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 16 Σεπτεμβρίου στις 11:00. Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τις 10:00 -14:00.

Οι παρευρισκόμενοι Πρόεδροι του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ομόφωνα έδωσαν την πλήρη στήριξή τους στις επόμενες ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. Ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, προτάθηκε να υπάρξει αντίστοιχη κίνηση διαμαρτυρίας έξω από τον τοπικό ΕΟΠΥΥ σε οδηγίες που θα δοθούν από τον κατά τόπους Ιατρικό Σύλλογο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστικού, «η κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ληστρικά μέτρα του rebate και του claw back που έχουν στην πλάτη τους ως χρέη τα τελευταία 10 χρόνια τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και τα οποία έχουν φτάσει τους γιατρούς στην εξαθλίωση».

Όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του κλάδου, «τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί πληρώνονται το 30%-40% των δεδουλευμένων τους, το οποίο προφανώς και δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των εξόδων τους, ιδιαίτερα μετά και τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».