Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Νέες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν διαγνωστικά και εργαστήρια – Ζητούν κατ’ επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών

29-09-2022

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φορείς ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το claw back που τους έχει επιβληθεί. Η Ολομέλεια του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. συνεδρίασε μετά και τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό, ο Υπουργός Υγείας στη σύσκεψη παρέθεσε τα παρακάτω:

Για το 2022, προσθήκη 15 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από την ανακατανομή των ΚΑΕ του ΕΟΠΥΥ. Έξτρα προσθήκη της τάξης έως 15 εκατ. ευρώ ακόμη η οποία θα ακολουθήσει από ανακατανομή πόρων του Υπ. Υγείας.

Τρέχει ήδη το πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ για την πρόληψη, στο κομμάτι της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού (μαστογραφίες, υπέρηχοι, κλινική εξέταση) ύψους 50 εκατ. ευρώ. Από τον Νοέμβριο θα τρέξουν και άλλα προληπτικά πακέτα εξετάσεων που θα εντάσσονται στο ίδιο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ (οι εξετάσεις πρόληψης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποζημιώνονται σε τιμές ΦΕΚ και δεν έχουν rebate και claw back).

Για το 2023, θα εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Θα γίνει εξορθολογισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων και αφαίρεση εξετάσεων.

Θα εφαρμοστούν δείκτες συνταγογράφησης και διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχουν εκπονηθεί έως τώρα ή που θα εκπονηθούν εντός του 2022.

Θα συνεχίσει να τρέχει το πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, που ενισχύει έμμεσα τους προϋπολογισμούς των εξετάσεων και αποζημιώνει με τιμές Κρατικού Τιμολογίου.

Το Συντονιστικό Όργανο «αξιολόγησε ότι δεν διαφαίνεται να έχουν βρεθεί επί της ουσίας λύσεις για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων για τα έτη 2022-2023, τέτοιες που να σώσουν τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία από τον οικονομικό Καιάδα στον οποίο οδηγούνται».

Αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη με την οποία οι φορείς ζητούν άμεση συνάντηση έως την Τετάρτη 5/10/22 παρουσία και του Υπουργού Υγείας. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση έως 5/10/22, τότε θα υπάρξει τις επόμενες αμέσως ημέρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, με απαίτηση να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. εκείνη την ημέρα με τον Αναπληρωτή Υπουργό και μοναδικό θέμα συζήτησης την ικανή χρηματοδότηση της περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και την επιβίωση των φορέων ΠΦΥ.