Ψυχική Υγεία: Πως το Instagram κάνει κακό στον ψυχισμό των εφήβων

γυναίκα που έχει κατάθλιψη και πρόβλημα στην ψυχική υγεία
17-09-2021

Η ψυχική υγεία των εφήβων έχει ταραχτεί ήδη αρκετά τα τελευταία δυο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Τώρα, έρευνα δείχνει πως η εφαρμογή Instagram του είναι επιβλαβής για τον ψυχισμό πολλών εφήβων. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal.

Η ψυχική υγεία των εφήβων τα χρόνια των social media

Η WSJ επικαλέστηκε μελέτες στο Facebook τα τελευταία τρία χρόνια. Οι μελέτες εξέτασαν πώς το Instagram επηρεάζει τη βάση των νέων χρηστών του. Μάλιστα, τα έφηβα κορίτσια έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Μεταξύ των εφήβων που ανέφεραν αυτοκτονικές σκέψεις, εντόπισαν το ζήτημα στο Instagram:

  • το 13% των Βρετανών χρηστών
  • το 6% των Αμερικανών χρηστών

«Το 32 % των εφήβων κοριτσιών είπαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα», γράφουν οι ερευνητές. Το Facebook επίσης διαπίστωσε ότι το 14% των αγοριών στις ΗΠΑ είπε ότι το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα με τον εαυτό τους.

Ενώ το Facebook κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων δεν βλάπτεται αρνητικά από το Instagram, σύμφωνα με το περιοδικό, οι δυνατότητες που η εταιρεία κοινωνικών μέσων ενημέρωσης χαρακτήρισε ως τις πιο επιβλαβείς αποτελούν σημεία-κλειδιά της ίδιας της βάσης του.

Τι λέει η έκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η σελίδα Εξερεύνηση του Instagram, η οποία εξυπηρετεί χρήστες με επιμέλεια αναρτήσεων από ένα ευρύ φάσμα λογαριασμών, μπορεί να ωθήσει τους χρήστες σε περιεχόμενο που μπορεί να είναι επιβλαβές. Η εφαρμογή έχει επίσης μια κουλτούρα ανάρτησης μόνο των καλύτερων εικόνων και στιγμών. Και λειτουργεί ως εθιστικό προϊόν.
«Οι όψεις του Instagram μπορούν να δημιουργήσουν μια τέλεια καταιγίδα», ανέφερε η έρευνα, σύμφωνα με το περιοδικό.

Κορυφαία στελέχη έχουν αναθεωρήσει την έρευνα, σύμφωνα με το περιοδικό. Αυτό αναφέρθηκε σε μια παρουσίαση που έγινε πέρυσι στον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ωστόσο, το Facebook φέρεται να δυσκολεύεται να διαχειριστεί το πρόβλημα. Το Facebook χτίζει επίσης μια έκδοση του Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών.

Οι νέοι χρήστες είναι το κλειδί για την επιτυχία του Instagram. Πάνω από το 40% των χρηστών του Instagram είναι 22 ετών και νεότεροι, σύμφωνα με το υλικό που παρακολούθησε το περιοδικό.

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, η επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής του Instagram, Karina Newton, απάντησε στις αναφορές και είπε ότι η εταιρεία ερευνά τρόπους για να απομακρύνει τους χρήστες από το να μένουν σε συγκεκριμένους τύπους αναρτήσεων στο Instagram.

Την ανησυχία τους έχουν εκφράσει βουλευτές

Η έκθεση του περιοδικού ενέτεινε τουλάχιστον τις ανησυχίες μιας βουλευτή σχετικά με την «Εξερεύνηση» του Facebook για μια παιδική έκδοση του Instagram. Η εκπρόσωπος Λόρι Τράχαν της Μασαχουσέτης, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την ψυχική υγεία των παιδιών σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν βασική προτεραιότητα και προηγουμένως επέπληξε το Facebook για την εξέταση ενός τέτοιου προϊόντος.

Μετά την έκθεση του περιοδικού, κάλεσε το Facebook να «εγκαταλείψει αμέσως τα σχέδια για το Instagram for Kids». Και να επικεντρωθεί στην προστασία των υπαρχόντων νέων χρηστών.

«Τα εσωτερικά έγγραφα του Facebook δείχνουν ότι η αποτυχία της εταιρείας να προστατεύσει τα παιδιά στο Instagram – ειδικά τα νεαρά κορίτσια – είναι απόλυτα παραμελημένη. Και συνεχίζεται εδώ και χρόνια». Αυτό δήλωσε η Τράχαν.

Η εκπρόσωπος Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς, ειναι κορυφαία Δημοκρατική στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έχει επίσης κάνει την ψυχική υγεία των παιδιών στο διαδίκτυο ακρογωνιαίο λίθο της πλατφόρμας της. Είπε ότι το Facebook «αρνήθηκε να συμμορφωθεί» με ένα αίτημα Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή τον Μάρτιο, ζητώντας την εσωτερική του έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των προϊόντων του στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κυκλοφόρησαν σχέδια συζητήσεων λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα απαιτούσε πλατφόρμες όπως το Facebook να υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου σχετικά με τον αντίκτυπο των εταιρειών τους στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Το Facebook «γνωρίζει ότι το Instagram είναι τοξικό για τους εφήβους. Αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Είναι πολύ απασχολημένοι με το να αποκλείουν τους συντηρητικούς. Και να καταπνίγουν την ελευθερία του λόγου», δήλωσε στο Twitter ο γερουσιαστής Τζος Χόλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ψυχική Υγεία: Ο υπερβολικά πολύς ελεύθερος χρόνος είναι σχεδόν εξίσου κακός με τον λίγο