Οι πτυχιούχοι κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθειες

06-09-2017

Γνωρίζουμε πως οι καλές σπουδές και ένα καλό πτυχίο μπορούν να φτιάξουν το επαγγελματικό μας μέλλον και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Φαίνεται όμως τα καλά που προσφέρει η μόρφωση δεν σταματούν εκεί. Νέα διεθνής έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που σπουδάζουν περισσότερα χρόνια έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσο πιο πολύ χρόνο έχει περάσει στα θρανία ένας άνθρωπος, τόσο φαίνεται να μειώνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου. Η έρευνα επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων μελετών.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια University College Λονδίνου (UCL) και Οξφόρδης στη Βρετανία αλλά και της Λωζάννης στην Ελβετία, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 543.000 άτομα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal. Ο επικεφαλής της έρευνας Ταάβι Τίλμαν του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του UCL και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως 3,6 παραπάνω χρόνια εκπαίδευσης (δηλαδή σχεδόν όσο χρειάζεται ένα πανεπιστημιακό πτυχίο) «μεταφράζονται» σε μείωση κατά το ένα τρίτο περίπου του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, η οποία προκαλεί στηθάγχη, εμφράγματα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ακόμα διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για μεγαλύτερης διάρκειας μόρφωση, είναι λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές, έχουν μικρότερο βάρος και καλύτερο «προφίλ» λιπιδίων στο αίμα τους (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια).

Παρόλο που τα παραπάνω εξηγούν εν μέρει την προστατευτική δράση της μόρφωσης, κατά τα άλλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση μόρφωσης και υγείας της καρδιάς παραμένει μάλλον ένα μυστήριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως η προσωπικότητα μας σχετίζεται με το πτυχίο που παίρνουμε