Ραντεβού πάνω σε ένα “Σώμα σε Κρίση” διακεκριμένων ψυχαναλυτών

26-12-2016
Πάνω σε ένα …”Σώμα σε Κρίση” δίνουν ραντεβού την Παρασκευή 7 Σάββατο 8 και Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, διακεκριμένοι επιστήμονες ψυχαναλυτές και γιατροί προκειμένου να φωτίσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις καταστάσεις που οδηγούν ένα σώμα σε κρίση.
 
Το συνέδριο – του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι «Το Σώμα σε Κρίση στον ιατρικό και ψυχαναλυτικό λόγο»- είναι ο πλήρης τίτλος του συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris-Diderot (Τμήμα Ψυχαναλυτικών Σπουδών) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ψυχολογίας).
 
Η διαχείριση της “οδύνης” κάθε σώματος αλλά και ψυχής  ασθενών καρκινοπαθών, διαβητικών, γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, παχύσαρκων βουλιμικών ανορεκτικών αλλά και ανθρώπων που άλλαξαν φύλο, ακόμη ανθρώπων που «ντόπαραν» τα σώματά τους, οι μαμάδων με πρόωρα νεογνά θα βρεθεί στο επίκεντρο των ειδικών.
 
«Η τεχνο-επιστημονική πρόοδος αυξάνει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του σώματος. Ωστόσο οι προηγμένες ιατρικές πρακτικές επικεντρώνονται στις ασθένειες του σώματος, παρά στον ίδιον το ασθενή, εστιάζοντας στα επιμέρους όργανά του, αλλά κατακερματίζοντας την ενότητά του σώματος» επισημαίνουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους. «Σε αυτήν τη συγκυρία, μπορεί η ψυχανάλυση που είναι μία «θεραπεία» του ενικού και του υποκειμενικού στο πλαίσιο ενός διαλόγου με την επιστημονική ιατρική να δώσει κάποιες απαντήσεις για αυτό το σώμα σε κρίση; Μπορεί ο γιατρός και ο ψυχαναλυτής να συνοδεύσει ο ένας τον άλλον στο να «ακούσουν»  ο καθένας από τη δική του μεριά την «οδύνη» του σώματος; » είναι τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις οι επιστήμονες.
 
Στο συνέδριο (μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα colloque ή να λάβετε περισσότερες πληροφορίες απευθυνόμενοι στη διεύθυνση [email protected]) θα συμμετάσχουν οι P.-L. Assoun, F. Benslama, Γ. Δημητριάδης, Λ. Κανελλοπούλου, C. Hoffmann, S. de Mijolla, A. Vanier, C. Vanier, F. Villa, M. Zafiropoulos καθώς και άλλοι ομιλητές και νέοι ερευνητές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.