Ρίσκο για την όραση τα γυαλιά “μαϊμούδες”

26-12-2016

«Μαϊμού»- γυαλιά ηλίου «κυκλοφορούν» στη χώρας μας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ματιών μας. Σε ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) επισημαίνεται ότι μπορεί πλανόδιοι να πωλούν γυαλιά ηλίου «μαϊμού» στο ένα δέκατο της τιμής έναντι των γνήσιων, ωστόσο είναι αμφιβόλου προέλευσης, ποιότητας και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να ρισκάρουμε την όρασή μας.

 Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, χωρίς προφύλαξη, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία UVA και UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια, αν δεν τα προφυλάξουμε με τα κατάλληλα γυαλιά, που πρέπει να τα φοράμε τους καλοκαιρινούς μήνες- ιδιαίτερα κατά τις ώρες από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 16:00 το απόγευμα.

Το ΚΕΠΚΑ συνιστά κατά την αγορά γυαλιών ηλίου να προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν τη μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB και να μην δημιουργούν παραμορφώσεις.

Για τα μικρά παιδιά, συστήνει στους γονείς να φροντίζουν τα γυαλιά που επιλέγουν να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών, από το σπάσιμο του φακού, αλλά και να προσέχουν το υλικό κατασκευής του σκελετού να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες στο δέρμα.

 Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι για το καλό των ματιών μας καλό είναι να συμβουλευόμαστε οπτικούς, προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, για την ασφάλεια των γυαλιών που πρόκειται να αγοράσουμε.