Ροχαλίζετε; Βάλτε κάλτσες για κιρσούς

26-12-2016
Το ροχαλητό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Είτε επειδή ροχαλίζουν οι ίδιοι είτε επειδή ροχαλίζει ο σύντροφος τους. Και μπορεί να έχουν βγει δεκάδες σκευάσματα που υποτίθεται πως βοηθούν, τίποτα όμως δεν εξαφανίζει το πρόβλημα εντελώς. Μέχρι σήμερα. Γιατί Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν τη λύση. Και δεν δεν είναι άλλη από τις κάλτσες για τους κιρσούς. Ναι, καλά διαβάσατε.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο πήραν 55 άντρες που έπασχαν από υπνική άπνοια. Ζήτησαν από τους 22 από αυτούς να φορούν καθημερινά και επί δύο εβδομάδες ελαστικές κάλτσες κατά των κιρσών, τις οποίες έπρεπε να βγάζουν το βράδυ. Οι υπόλοιποι εθελοντές φορούσαν την ημέρα κοινές κάλτσες, ενώ όλοι κοιμόντουσαν το βράδυ συνδεδεμένοι με μόνιτορ καταγραφής των επεισοδίων άπνοιας και της συσσώρευσης υγρού στον λαιμό.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Sleep Medicine» έδειξε πως οι ελαστικές κάλτσες που συνήθως χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των κιρσών και γενικότερα των φλεβικών παθήσεων στα πόδια, μπορεί να καταπολεμούν και το ροχαλητό.
 
Πως γίνεται όμως αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι κάλτσες αυτές μειώνουν την ποσότητα του υγρού που συσσωρεύονται στα πόδια στη διάρκεια της ημέρας, διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος ώστε να μην «λιμνάζει». Αυτό βοηθάει και στο ροχαλητό γιατί πολλές φορές το αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου λιμνάζει και στην περιοχή του λαιμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο.
 
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που φόρεσαν τις ειδικές ελαστικές κάλτσες κατά των κιρσών παρουσίασαν 27% μείωση σε επεισόδια υπνικής άπνοιας με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά και το ροχαλητό τους. Από την άλλη, οι εθελοντές που φορούσαν τις κοινές κάλτσες δεν είδαν σχεδόν καμία αλλαγή στο ροχαλητό τους.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας. Douglas Bradley, τα ευρήματα αυτά μας δείχνουν έναν νέο πιθανό μηχανισμό εκδήλωσης της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας την οποία μέχρι σήμερα οι γιατροί απέδιδαν στην χαλάρωση των δομών στο πίσω μέρος του λαιμού και στον λάρυγγα.