Roche: Νέα, πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα μοριακής διαγνωστικής cobas 6800 και cobas 8800

26-12-2016

Η Roche ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει στο εμπόριο τα συστήματα cobas 6800/8800, δύο πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα μοριακών αναλύσεων για τον έλεγχο δειγμάτων δοτών αίματος και πλάσματος στις αγορές που δέχονται τη σήμανση CE. Τα συστήματα cobas 6800/8800 παρέχουν τον μικρότερο χρόνο μέχρι τη λήψη αποτελεσμάτων και την υψηλότερη ταχύτητα αναλύσεων. Επίσης επιτρέπουν μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας χωρίς παρέμβαση του χειριστή (walk-away time), ώστε τα εργαστήρια να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις στη ροή εργασιών, ενώ παράλληλα προσαρμόζονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες αναλυτικές απαιτήσεις.

 

Ο Harry Bos, Ph.D. MBA, διευθυντής του τμήματος διαγνωστικών του ολλανδικού ιδρύματος Sanquin Blood Supply, δήλωσε ότι «Η πλήρως αυτοματοποιημένη σχεδίαση των νέων συστημάτων cobas 6800/8800 θα επιτρέψει στα εργαστήρια να παράγουν μεγαλύτερο όγκο αποτελεσμάτων σε μικρότερο χρόνο και με λιγότερες χειροκίνητες ενέργειες, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του εργαστηρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που συνεχώς γίνονται στο περιβάλλον των αιμοδοσιών, αυτά τα συστήματα θα βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί η ασφαλής παροχή αίματος.»

Ο Roland Diggelmann, COO της Roche Diagnostics, δηλώνει ότι «Τα συστήματα cobas 6800/8800 αντιπροσωπεύουν μια νέα κατηγορία αναλυτών μοριακής διαγνωστικής. Επί μια σειρά ετών συνεργαζόμαστε με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου και με εκατοντάδες πελάτες για να σχεδιάσουμε μια πλατφόρμα που να καλύπτει πραγματικά τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των εργαστηρίων μοριακής διαγνωστικής. Αυτά τα συστήματα θα θέσουν νέα πρότυπα στον κλάδο, με τεχνικές καινοτομίες που επιτυγχάνουν υψηλούς ρυθμούς αναλύσεων, ταχύτητα λήψης αποτελεσμάτων, αυτοματοποίηση και ευελιξία πρωτοφανείς σε συστήματα μοριακής διαγνωστικής. Νιώθουμε υπερήφανοι για τα οφέλη που θα προσφέρουν στο κοινό και στο γενικότερο περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης».

 

Η σειρά προϊόντων περιλαμβάνει τα συστήματα cobas 6800 και 8800, το σύστημα cobas p 680 για την υποστήριξη της δημιουργίας δεξαμενών δειγμάτων δοτών, και τρεις μεθόδους ανάλυσης νέας γενιάς για τη διαλογή δοτών (έλεγχο ασκών): cobas® MPX, cobas WNV και cobas HEV. Εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους θα παρουσιαστεί η ανάλυση cobas DPX. Το μενού των συστημάτων θα συνεχίσει να διευρύνεται με αναλύσεις σε άλλους τομείς εκτός του ελέγχου των αιμοδοτών, όπως π.χ. μια σειρά αναλύσεων για την παρακολούθηση του ιικού φορτίου. Τα συστήματα cobas 6800/8800 διατίθενται σήμερα σε όλες τις αγορές που δέχονται τη σήμανση CE στην Ευρώπη.

 

Πληροφορίες για τα συστήματα cobas 6800/8800

Τα συστήματα cobas 6800 και 8800 είναι πλήρως αυτοματοποιημένες λύσεις σχεδιασμένες για τον έλεγχο  αιμοδοτών, την μέτρηση και παρακολούθηση ιικού φορτίου, καθώς και την εκτέλεση γυναικολογικών και μικροβιολογικών εξετάσεων. Τα συστήματα αυτά βασίζονται στη βραβευμένη με Νόμπελ τεχνολογία PCR και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν αυξημένη αυτοματοποίηση και υψηλή ταχύτητα, με μειωμένο χρόνο μέχρι τη λήψη αποτελεσμάτων, ώστε να παρέχουν στους χρήστες μεγαλύτερη ευελιξία και να βελτιωθεί η συνολική αποδοτικότητα της ροής εργασιών.

 

Κάθε σύστημα μπορεί να δώσει αποτελέσματα για τις πρώτες 96 αναλύσεις μέσα σε λιγότερο από 3,5 ώρες. Το σύστημα cobas 6800 μπορεί να δώσει μέχρι 384 αποτελέσματα μέσα σε μια οκτάωρη βάρδια, ενώ το σύστημα cobas 8800 μπορεί να δώσει μέχρι 960 αποτελέσματα στον ίδιο χρόνο. Και τα δύο συστήματα έχουν τη δυνατότητα παράλληλης εκτέλεσης πολλαπλών μεθόδων ανάλυσης και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργούν για διάστημα έως και οκτώ (cobas 6800) ή τεσσάρων (cobas 8800) ωρών με ελάχιστες παρεμβάσεις από τον χρήστη (walk-away time*).

 

Πληροφορίες για τις δοκιμασίες κατά το χρόνο κυκλοφορίας

Οι αναλύσεις cobas MPX, WNV και HEV είναι αναλύσεις νουκλεϊκών οξέων για την ανίχνευση αιματογενώς μεταδιδόμενων ιών σε δότες αίματος και συστατικών αίματος ή σε άλλους ζώντες δότες.

Η ανάλυση cobas MPX** είναι μια πολλαπλή ανάλυση PCR σε πραγματικό χρόνο που καλύπτει πέντε κρίσιμους ιικούς στόχους: HIV-1 ομάδα M, HIV-1 ομάδα O, HIV-2, HCV και HBV, στο ίδιο δείγμα. Έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης και ταυτοποίησης των HIV, HCV και HBV σε πραγματικό χρόνο, καταργώντας την ανάγκη για την εξέταση διάκρισης / διαχωρισμού. Επιπρόσθετα, ο έλεγχος διπλού στόχου με ενίσχυση χωριστών περιοχών του HIV-1 και η χρήση διπλών ανιχνευτών για τον HCV βελτιώνουν την κάλυψη ως προς την ανίχνευση νέων παραλλαγών των ιών.

Η ανάλυση cobas WNV** είναι μια ανάλυση PCR σε πραγματικό χρόνο για τον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV), εξαιρετικά ευαίσθητη για στελέχη αμφότερων των WNV 1 και 2. Προσφέρει επίσης ευρεία κάλυψη για άλλους φλαβοϊούς που προκαλούν λοιμώδεις ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται μέσω μετάγγισης.

Η ανάλυση cobas HEV** είναι μια ανάλυση PCR σε πραγματικό χρόνο για τον ιό της ηπατίτιδας E (HEV), η οποία παρέχει ευρεία κάλυψη και για τους 4 βασικούς γονότυπους του HEV.

 

Πληροφορίες για τις δοκιμασίες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη***

Η ανάλυση cobasDPX είναι μια διπλή ανάλυση σε πραγματικό χρόνο που αποσκοπεί στον ποσοτικό προσδιορισμό του DNA του παρβοϊού B19 (B19V) με μεγάλο εύρος γραμμικότητας, καθώς και στην ανίχνευση του RNA του HAV, στην ίδια ανάλυση. Προσφέρει πλήρη κάλυψη για όλους τους γονότυπους B19V και HAV.

 

Μέθοδοι παρακολούθησης ιικού φορτίου

Η ανάλυση cobas HIV-1 είναι μια ποσοτική ανάλυση PCR σε πραγματικό χρόνο με ενσωματωμένη προσέγγιση διπλού στόχου, η οποία εστιάζει σε δύο μοναδικές περιοχές του γονιδιώματος του HIV-1 (gag και LTR) οι οποίες δεν υφίστανται πίεση επιλογής από τη φαρμακευτική αγωγή.

 

Η ανάλυση cobas HBV είναι μια ποσοτική ανάλυση PCR σε πραγματικό χρόνο, που προορίζεται για να προσφέρει ευρεία κάλυψη για όλους τους γνωστούς γονότυπους του HBV (A-H), συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων στην προπυρηνική περιοχή (pre-core mutations), με υψηλή ευαισθησία.

Η ανάλυση cobas HCV είναι μια ποσοτική ανάλυση PCR σε πραγματικό χρόνο η οποία χρησιμοποιεί μια τεχνική διπλού ανιχνευτή για την ορθή ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των γονοτύπων 1-6 του HCV με υψηλό επίπεδο ευαισθησίας.

Η ανάλυση cobas CMV είναι μια ποσοτική ανάλυση PCR σε πραγματικό χρόνο, που προορίζεται για την αξιόπιστη παρακολούθηση των ασθενών που λαμβάνουν αντιιική θεραπεία. Η ανάλυση ανάγεται στο πρώτο διεθνές πρότυπο WHO για τον CMV του ανθρώπου.

 

Μέθοδοι ανάλυσης για άλλες ενδείξεις

Η ανάλυση cobas CT/NG είναι μια ποιοτική ανάλυση PCR σε πραγματικό χρόνο, που προορίζεται για την ορθή ανίχνευση των CT και NG στο ίδιο δείγμα.

Η ανάλυση cobas HPV είναι μια ποιοτική ανάλυση in vitro που προορίζεται για την ανίχνευση του HPV DNA σε ανθρώπινα δείγματα. Παρέχει ταυτόχρονα αποτελέσματα για γονότυπους υψηλού κινδύνου και ειδικά αποτελέσματα για τους γονότυπους με τον υψηλότερο κίνδυνο (HPV 16 και 18).

Η ανάλυση cobas MTB/MAI είναι μια ποιοτική ανάλυση PCR σε πραγματικό χρόνο, που προορίζεται για την ανίχνευση μυκοβακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των MTB ανθεκτικών μικροοργανισμών.

Η ανάλυση cobas HIV Qual είναι μια ποιοτική διαγνωστική in vitro ανάλυση ενίσχυσης νουκλεϊκών οξέων για την ανίχνευση του DNA και του RNA του HIV-1 σε ανθρώπινο πλάσμα με EDTA ή σε αποξηραμένες κηλίδες αίματος (dried blood spots, DBS).

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.cobas68008800.com