Σχέδιο «Ιπποκράτης» από την αστυνομία για την ασφαλή διανομή των εμβολίων για τον κορονοϊό

17-12-2020

“Κόκκινος συναγερμός” έχει σημάνει στην Αστυνομία για τη φύλαξη αλλά και την μεταφορά των αποθεματων των εμβολίων για τον κορονοϊό. Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταρτίσει το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» το οποίο – σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ – είναι ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορονοιού προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» περιλαμβάνει τα εξής:

Εικοσιτετράωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων. Πρόκειται για 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα. Από αυτες τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται. Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας

Για την πλήρη ανάπτυξη του Σχεδίου απαιτούνται  4.000-5.000 αστυνομικοί γι αυτό και εξετάζεται η εμπλοκή του στρατού ή ακόμη και επιλογή εταιρείες σεκιούριτι.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια, όπως επίσης από που και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους προκειμένου να καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.