Σχολεία: Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος – Πώς θα καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν

11-01-2022

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία με αυξημένο διαγνωστικικό έλεγχο, εκτός από τον εντοπισμό χιλιάδων εν δυνάμει κρουσμάτων, ανέδειξε και τα κενά εκπαιδευτικών λόγω covid. Από τα περίπου 16.000 κρούσματα που ανιχνεύθηκαν χθες (μέχρι σήμερα το πρωί είχαν εντοπιστεί περίπου 25.000 κρούσματα), τα 2.300 αφορούν σε εκπαιδευτικούς. Ενώ στο σύνολο απουσιάζουν 4.000 εκπαιδευτικοί από τις τάξεις καθώς είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό τις προηγούμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι 3.576 αφορούν συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους.

«Με την ανάληψη των καθηκόντων τους τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης στην απαιτητική συγκυρία της πανδημίας», τονίζει το υπουργείο Παιδείας.

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν 3 self test δωρεάν. Για την αναστολή λειτουργίας τμήματος απαιτείται το 50%+1.

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή rapid), η απομόνωση θα παρατείνεται.

Πώς θα γίνει η εξεταστική στα Πανεπιστήμια

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, δυνατότητα να εξεταστούν στα μαθήματα που είχαν δηλώσει και δεν εξετάστηκαν λόγω νόσησης θα έχουν οι φοιτητές, μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου ή σε άλλη ημερομηνία. Η διενέργεια εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 πραγματοποιείται με φυσική παρουσία.

Οι φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο απομόνωσης. Η απουσία τους λόγω νόσησης θα προκύπτει μέσω της καταγραφής τους στην πλατφόρμα edupass. Όλοι οι φοιτητές που προσέρχονται στο Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. για τη συμμετοχή τους σε γραπτές ή προφορικές εξετάσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass (https://edupass.gov.gr), εάν δεν έχουν ήδη υποβάλει σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν, σε άλλη ημερομηνία που θα οριστεί με επιμέλεια του διδάσκοντος.

Η συμμετοχή στις εξετάσεις πραγματοποιείται υποχρεωτικά κατόπιν επίδειξης ενός εκ των κάτωθι: πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, εξέτασης PCR έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εξέτασης rapid test έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή. Ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή ΚN95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας.