Σε αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της επιδημικής γρίπης

26-09-2017

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της επιδημικής έξαρσης της γρίπης. Αν και η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης εμφανίζεται τον Δεκέμβριο, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν έγκαιρα ώστε να αποκτήσουν ανοσία.

Κατά την περίοδο γρίπης 2016/2017, καταγράφηκαν 291 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 276 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 59 (21,4%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 108 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 94 θάνατοι αφορούσαν σε  ασθενείς  που νοσηλεύτηκαν  σε Μ.Ε.Θ  και  οι  14  σε  ασθενείς  χωρίς  νοσηλεία  σε Μ.Ε.Θ .. Από το σύνολο των 108 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο το 21,3% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, κατά την  περίοδο  γρίπης 2016 – 2017 το  επιδημικό  κύμα  ξεκίνησε  την  εβδομάδα 52/2016  (25 Δεκεμβρίου 2016 – 1 Ιανουαρίου 2017), κορυφώθηκε την εβδομάδα 1/2017 με σταδιακή πτώση από την εβδομάδα 6/2017 και μετά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κάθε επιδημική  έξαρση  της  γρίπης  εισβάλει  ταχύτατα,  με  αποτέλεσμα  να  είναι  δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί  την  αποδιοργάνωση  της  επαγγελματικής  και  της  κοινωνικής  ζωής,  την υπέρμετρη  αύξηση  της  κατανάλωσης  φαρμάκων  και  όχι  σπάνια,  την  αύξηση  της θνησιμότητας. Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.).

Ο  αποτελεσματικότερος  τρόπος πρόληψης είναι  ο εμβολιασμός με  το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους,  έτσι  και  για  την  περίοδο 2017 -2018 η  σύνθεση  του  αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται  η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου  ενηλίκων.  Μετά  την  ηλικία  αυτή  συνιστάται  η χορήγηση  αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου η τετραδύναμου).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης,  δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

 Ο  αντιγριπικός  εμβολιασμός συνιστάται σε  όλα  τα  άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν)

 Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου.