Σε δύο ασθενείς σε “Αττικόν” και “Ευαγγελισμό” ξεκίνησε η πειραματική θεραπεία με τη χορήγηση πλάσματος

14-05-2020

Σε δύο ασθενείς με covid 19 που πληρούσαν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, ξεκίνησε η χορήγηση πλάσματος αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που διεξάγεται στη χώρα μας.

Οι ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός» και η έγχυση του πλάσματος θα ολοκληρωθεί σε τρεις δόσεις, ανά δύο ημέρες. Εικόνα για την πορεία της υγείας τους θα έχουμε σε 10 με 15 μέρες.

Μιλώντας στο healthview.gr o Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος δηλώνει ότι τα αποτελέσματα θα συγκριθούν και θα συνεκτιμηθούν με αυτά των άλλων χωρών που εκπονούν την αντίστοιχη μελέτη:

“Περιμένουμε και άλλα δεδομένα από αντίστοιχες μελέτες που γίνονται στην Κίνα και σε άλλα κράτη και για να είμαστε σίγουροι. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά ένας σημαντικός αριθμός ασθενών, να γίνει ανάλυση των δεδομένων και σε κάθε περίπτωση, σιγουριά για την υπεροχή μιας νέας θεραπευτικής προσέγγισης και επιλογής, μπορούμε να έχουμε μόνο από τις προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες”

Η μελέτη ενεργοποιήθηκε στις 28 Απριλίου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συλλογής πλάσματος από δότες, με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς. Από έναν δότη λαμβάνονται 600 ml πλάσματος, το οποίο χορηγείται στον ασθενή σε τρεις δόσεις (σσ των 200 ml) ανά δύο ημέρες.