Σε ισχύ το νέο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID – Πως εκδίδεται και ποιους αφορά

01-07-2021

Σε εφαρμογή τίθεται και επισήμως, από σήμερτα Πέμπτη 1η Ιουλίου σε όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID επιτρέπει στους κάτοχους του να ταξιδεύουν με ασφάλεια και ευκολία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί ή

έχουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου ή

έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

μπορούν να αποκτήσουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID.

Το πιστοποιητικό εκδίδεται δωρεάν από τις εθνικές αρχές τους και αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 καθώς και από την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Το πιστοποιητικό διατίθεται στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά. Αποτελείται από έναν κωδικό QR που εμφανίζεται σε συσκευή (όπως έξυπνο τηλέφωνο ή ταμπλέτα) ή εκτυπωμένος, και από ψηφιακή υπογραφή, που επαληθεύεται μέσω της πύλης της ΕΕ.

Διαθέτει ταχεία διαδικασία επαλήθευσης και θα συμβάλει στην πρόληψη της χρήσης πλαστών πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σημειώνεται πώς το πιστοποιητικό από μόνο του δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο. Δεν αρκεί για να ταξιδέψετε, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας το διαβατήριό σας ή άλλη μορφή ταυτοποίησης.

Επίσης, δεν χρειάζεται να έχετε το πιστοποιητικό για να ταξιδέψετε, αλλά με αυτό θα διευκολύνετε τα ταξίδια σας. Εάν είστε κάτοχος ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, θα πρέπει καταρχήν να εξαιρείστε από τους διαγνωστικούς ελέγχους ή την καραντίνα.

Ποια δεδομένα περιλαμβάνει το πιστοποιητικό; Είναι ασφαλή τα δεδομένα;

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID περιορίζονται στα εξής:

το ονοματεπώνυμο σας

την ημερομηνία γέννησής σας

την ημερομηνία έκδοσης

πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/το διαγνωστικό έλεγχο/την ανάρρωση

το μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό

Τα δεδομένα αυτά παραμένουν στο πιστοποιητικό και δεν αποθηκεύονται ούτε διατηρούνται όταν το πιστοποιητικό επαληθεύεται μέσω του κωδικού QR ή από ελεγκτές.

Όλα τα άλλα δεδομένα υγείας παραμένουν στην εθνική αρχή που εξέδωσε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID.

Ποια είναι τα ταξιδιωτικά μέτρα για τους κατόχους του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID;

Οι κάτοχοι ισχύοντος ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους ή καραντίνα όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού μόνο για εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά της ΕΕ. Οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν να το επεκτείνουν και στους ταξιδιώτες της ΕΕ που έλαβαν άλλο εμβόλιο.