Σε «καραντίνα» η χώρα από την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου

27-08-2018

Σε «καραντίνα» μπαίνει η χώρα μας μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τον διπλασιασμό των θανατηφόρων περιστατικών. Ήδη η αμερικανική πρεσβεία  σήμανε υγειονομικό συναγερμό για τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Με ανακοίνωσή της – αναρτήθηκε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας – καλεί  τους Αμερικανούς πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όπως να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να φορούν μακριά ρούχα ή να αποφεύγουν περιοχές με στάσιμα νερά. Παράλληλα τους καλεί να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης για νεότερες εξελίξεις.

Και ενώ η ιός του Δυτικού Νείλου έχει ήδη «σαρώσει»  τη χώρα, το υπουργείο Υγείας τώρα εγκρίνει ψεκασμούς στις υπό απειλή περιοχές. Ενδεικτική είναι απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου ο οποίος μόλις χθες (23 Αυγούστου) ενέκρινε και μετά την σύμφωνη γνώμη των μελών  της Επιτροπής Πρόληψης & Αντιμετώπισης Τροπικών Νοσημάτων:

τη «κατ’ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV ) από  εδάφους και από αέρος, για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών στις περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις οποίες έχει προκύψει κίνδυνος δημόσιας  υγείας (εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ίο Δυτικού Νείλου και ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών)».