Σε «κλοιό» πανδημίας η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου: Μάσκες και μέτρα στις παρελάσεις – Αυστηρές συστάσεις και έλεγχος από την αστυνομία

28-10-2021

Σε «κλοιό» πανδημίας η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου με τους ειδικούς να εκφράζουν τον φόβο τους για έκρηξη των κρουσμάτων και να συστήνουν αποφυγή συνωστισμών. Η πιθανότητα νέων εστίων υπερμετάδοσης έχει κινητοποιήσει τις τοπικές αρχές με αποτελέσμα τροποποιήσεις ή ακυρώσεις των παρελάσεων, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη, η σημερινή παρέλαση θα διαρκέσει μία μόνο ώρα (ξεκινώντας στις 11 το πρωί), με τη συμμετοχή αυστηρά στρατιωτικών τμημάτων. Αισθητή αναμένεται η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στις φετινές παρελάσεις, για την αποτραπή πιθανών διαδηλώσεων αρνητών και συνθηκών μαζικής διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα προβαίνουν σε αυστηρές συστάσεις για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε αντίθετη περίπτωση θα βεβαιώνονται πρόστιμα για συνωστισμό. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται ακόμη ζώνες περιφρούρησης και περιπολίες με drones.

Στο μεταξύ, σε ακυρώσεις παρελάσεων προχώρησαν η μια μετά την άλλη οι περιφερειακές ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι, στην Κεντρική Μακεδονία, Ημαθία, Πέλλα, αποφασίστηκε ματαίωση των παρελάσεων. Στις Σέρρες αποφασίστηκε να παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολικών μονάδων και των πολιτιστικών συλλόγων. Το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα εξελιχθεί κανονικά.

Χθες, η Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς αποφάσισε τη ματαίωση των παρελάσεων. Με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα πραγματοποιηθούν και οι παρελάσεις σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο. Επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, τη ματαίωση των παρελάσεων μαθητικών και στρατιωτικών. Θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Χωρίς την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση θα τιμηθεί η φετινή επέτειος και στα Καλάβρυτα.

Λόγω της παρέλασης, τροποποιήσεις προβλέπονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την πόλη της Αθήνας. Συγκεκριμένα, κλειστός θα παραμείνει από τις 8 το πρωί ο σταθμός του Μετρό «Συγγρού – Φιξ». Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση, ενώ ο ίδιος σταθμός θα αποτελέσει τερματικό σταθμό για τα δρομολόγια του Τραμ από τις 8 το πρωί και εξής. Μεταβολές θα υπάρξουν μέχρι το πέρας της παρέλασης και στα λεωφορεία και τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.