Σε «κόκκινο» συναγερμό η χώρα. Ανησυχία για την Αττική, προβληματισμός για Θεσσαλονίκη και οι σκέψεις για νέα μέτρα 

04-02-2021

Σε «συναγερμό» έχει τεθεί η χώρα εξαιτίας της επέλασης του κορονοίού. Οι συσκέψεις των Λοιμωξιολόγων είναι καθημερινές με την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας να εντείνεται τα τελευταία 24ωρα. Τα στοιχεία για Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Χαλκίδα προβληματίζουν. Και οι Λοιμωξιολόγοι μελετούν εναλλακτικά σενάρια και μέτρα για όλα τα ενδεχόμενα. Σήμερα το απόγευμα θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις και τα όποια μέτρα θα κλειδώσουν στη σύσκεψη της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της Επιτροπής. Καθοριστικό ρόλο για τις σχετικές αποφάσεις θα έχουν τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και το αν θα υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Σκέψεις για νέα μέτρα

Στο «τραπέζι» βρίσκονται όλα τα μέτρα μεταξύ των οποίων: επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική και κλείσιμο γυμνασίων – λυκείων. Για το λιανεμπόριο, ένα από τα σενάρια είναι η επιστροφή του click away για όλες τις περιοχές. Στα σχέδια είναι και η περαιτέρω λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα στις υψηλού κινδύνου περιοχές λόγω ιικού φορτίου. Στην κατηγορία αυτή έχουν «περάσει» Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Χαλκίδα, με την κυβέρνηση να εντείνει τους περιορισμούς και κυρίως την επιτήρηση τις επόμενες ώρες. Την ίδια ώρα, μερίδα των επιστημόνων προτείνει τη λήψη σκληρότερων μέτρων, ακόμη και την εφαρμογή καθολικού lockdown.

Σε «ασφυκτικό» κλοίο η Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, η Θεσσαλονίκη προβληματίζει ιδιαίτερα. Εκεί μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι σε καλύτερη θέση απ΄ ότι είναι η Αθήνα». Αυτό επισημαίνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας. Και εξηγεί, «τα 126 κρούσματα της περασμένης Τρίτης ισοδυναμούν με 500-600 αν αναγάγουμε  τον πληθυσμό της πόλης με τον πληθυσμό της πρωτεύουσας. Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι σήμερα έχουμε ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ προσθέτει ότι «δεν γίνεται σε όλα τα κρούσματα ανάλυση για μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος». Ένα ακόμη στοιχείο, σημειώνει, είναι ότι οι κλίνες των ΜΕΘ στην Αθήνα βρίσκονται σε πληρότητα 65%.  Αλλά και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αγγίζει το… 50% κάτι που δεν συνέβαινε στις αρχές Οκτωβρίου.  «Η πρόσφατη εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου, ύστερα και από ένα χρόνο πανδημίας στην Ελλάδα, μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας, για τα επόμενα βήματα μας τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι… αργά », καταλήγει.