Σε τρεις άξονες η στρατηγική για την Υγεία: ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού, εκσυγχρονισμός υποδομών, ψηφιοποίηση συστήματος υγείας

29-08-2023

Σε τρεις άξονες κινείται η στρατηγική για την Υγεία και περιλαμβάνει: ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού, εκσυγχρονισμό υποδομών και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Μεταξύ άλλων, εκτός από τις 10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, 7.000 αναμένεται να ολοκληρωθούν από τον ΑΣΕΠ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα για ένα πιο ευέλικτο ΕΣΥ και εκ προτέρων σχεδιασμό για την κάλυψη αναγκών. Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται μέτρα καταμέτρησης δεδομένων και διευκόλυνση της χρηματοδότησης των δομών, μέσω της ένταξης όλων των νοσοκομείων της χώρας στο σύστημα DRG. Ήδη πλήρως έχουν ενταχθεί στο σύστημα δυο υγειονομικές περιφέρειες.

Με βάση το σύστημα DRG, εντός του 2024, θα γίνεται και η αποζημίωση των νοσοκομείων μέσω του ΕΟΠΥΥ. Αυτή τη στιγμή το σύστημα αποζημίωσης είναι μικτό και έχει αυξηθεί η επιχορήγηση των νοσοκομείων στο 65% από το Υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να προχωρήσει η αποζημίωση των νοσοκομείων κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ το 2024.

Στον σχεδιασμό εντάσσεται και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων, ένα έργο που θα ολοκληρωθεί την επόμενη διετία, αλλά και η εφαρμογή ΜΥ Health up για την πρόσβαση των πολιτών στα ιατρικά τους δεδομένα.