Σεξ: Ο άνθρωπος έχει περιορισμένα ερωτικά γούστα

26-12-2016
Ίσως τελικά να ισχύει πως στο σεξ ο κάθε άνθρωπος έχει το γούστο του και τις ερωτικές του προτιμήσεις. Μόνο που, όπως έδειξε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, ο άνθρωπος γενικότερα έχει περιορισμένα γούστα ως προς το αντίθετο φύλο.
 
Ερευνητές από το Κολλέγιο Γουέλσλι της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησαν αρχικά από περίπου 35.000 ανθρώπους να βαθμολογήσουν μια σειρά από πρόσωπα βάσει του πόσο ελκυστικά τα θεωρούσαν. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως γενικά θεωρούμε ελκυστικά τα συμμετρικά πρόσωπα. Αυτό όμως εξηγεί μόνο κατά το ήμισυ τις προτιμήσεις μας.
Για να αιτιολογηθεί το υπόλοιπο 50%, κατά τη δεύτερη φάση της έρευνας μελέτησαν τις προτιμήσεις 547 ζευγαριών μονοζυγωτικών διδύμων και 214 ζευγαριών διζυγωτικών διδύμων.
Σκοπός τους ήταν να μελετηθούν άτομα με παρόμοιο γενετικό υπόβαθρο τα οποία μεγάλωσαν στο ίδιο περιβάλλον, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η ίδια η φύση και η ανατροφή επηρεάζουν τα «γούστα» κάθε ανθρώπου.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Current Biology, έδειξε πως οι προτιμήσεις που αφορούν στα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι σε ποσοστό περίπου 50% διαφορετικές για κάθε άνθρωπο. Παράλληλα, η υποκειμενική άποψη που έχει κάθε άνθρωπος για την έννοια της ομορφιάς καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό με βάση τις πρότερες εμπειρίες του.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζέρεμι Γουίλμερ «εάν σας ζητούσαν να βαθμολογήσετε μια σειρά από πρόσωπα και μου ζητούσαν και εμένα να βαθμολογήσω τα ίδια πρόσωπα, θα συμφωνούσαμε περίπου κατά 50%».
 
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν διαφορές στα ερωτικά γούστα ακόμα και στα μονοζυγωτικά δίδυμα. Που οφείλεται αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι προσωπικές εμπειρίες του κάθε ανθρώπου διαμορφώνουν τις προτιμήσεις του. Έτσι, οι προτιμήσεις αποκλίνουν ακόμη και μεταξύ ατόμων που, θεωρητικά, μοιάζουν πάρα πολύ είτε εξωτερικά είτε σε επίπεδο ανατροφής και περιβάλλοντος.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: