Σεξ: Οι 6 παράγοντες που κάνουν την στυτική δυσλειτουργία να χτυπά στις γιορτές

ζευγάρι που κάνει σεξ
29-12-2022

Η στυτική δυσλειτουργία ευνοείται στις γιορτές. Αυτό πιστεύει διακεκριμένος Έλληνας χειρουργός-ουρολόγος κι ανδρολόγος. Το συγκεκριμένο φαινόμενο απαντάται περισσότερο στις ηλικίες άνω των 40 ετών.

Η στυτική δυσλειτουργία, αναφέρει ο ειδικός «επισκέπτεται» τρεις στους 10 άνδρες στις γιορτές. Το στρες των ημερών και ορισμένες συνήθειες που πολλοί υιοθετούν την εορταστική περίοδο μπορεί να οδηγήσουν πολλούς στη στυτική δυσλειτουργία.

Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν οι αυξημένες πωλήσεις των φαρμάκων που την καταπολεμούν, αλλά και των επισκέψεων στους γιατρούς για την αναζήτηση συμβουλών σχετικά με τη θεραπεία της.

Η αλήθεια είναι ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνό πρόβλημα, ιδίως στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Περίπου ένας στους τρεις άνδρες αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επίτευξη ή/και στη διατήρηση τη στύσης, με την αναλογία αυτή να αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι αιτίες της δυσλειτουργίας είναι πολλές και διαφορετικές. Άλλοτε είναι οργανικές ή ψυχολογικές και άλλοτε παροδικές. Ανεξαρτήτως αιτίας, όμως, η στυτική δυσλειτουργία πλήττει την αυτοεκτίμηση και την ψυχολογική διάθεση των πασχόντων. Πολύ συχνά, δε, δημιουργεί προβλήματα και στη σχέση τους.

Γιατί, όμως, γίνεται συχνότερη την περίοδο των εορτών; Όπως εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος, η κύρια αιτία είναι ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής και συγκεκριμένα:

  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Οι αλλαγές στη διατροφή
  • Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • Ο ανεπαρκής ύπνος
  • Η αύξηση του καπνίσματος
  • Αλκοόλ, διατροφή και άσκηση

Μελέτες έχουν δείξει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του χρόνου ποσοστό έως και 40% των ανδρών αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερκατανάλωση, όμως, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην στυτική δυσλειτουργία, ιδίως όταν γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Και αυτό διότι το αλκοόλ:

  • Επιδρά αρνητικά στην απελευθέρωση των σεξουαλικών ορμονών
  • Βλάπτει τους όρχεις
  • Μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης

Όλες αυτές οι μεταβολές δυσχεραίνουν τη στύση. Σε βάθος χρόνου, το πρόβλημα μπορεί να επιτείνει η κακή διατροφή. Τα εορταστικά γεύματα τείνουν να είναι πιο «βαριά», πιο «πλούσια» σε λίπη και ζάχαρη και πιο αλμυρά. Οι δε ποσότητες που λαμβάνονται είναι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο.

Η συγκεκριμένη διατροφή αυξάνει την χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και οδηγεί σε παχυσαρκία. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες αποτελούν μερικές από τις βασικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η έλλειψη άσκησης ολοκληρώνει το τρίπτυχο των συνηθειών που αυξάνουν τις πιθανότητες να βρεθούν οι άνδρες προ εκπλήξεως την πιο ακατάλληλη στιγμή. Και αυτή διότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Όλες αυτές οι διαταραχές αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.

Αντιθέτως, μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες αναπτύξεώς της. Μάλιστα η συσχέτιση είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο περισσότερο ασκείται κάποιος, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για στυτική δυσλειτουργία.

Το άγχος των γιορτών και ο ύπνος

Η στυτική δυσλειτουργία των γιορτών μπορεί να οφείλεται και σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, τονίζει ο κ. Λιβάνιος. Η περίοδος που διανύουμε είναι για κάποιους άνδρες γεμάτη άγχος, με αυξημένες ευθύνες και οικονομικές υποχρεώσεις.

Το άγχος διεγείρει την έκκριση των ορμονών του στρες και μειώνει την τεστοστερόνη. Επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος στέλνει σήματα για να επιτρέψει την καλύτερη ροή του αίματος στο πέος.

Ακόμα, όμως, κι όταν όλα βαίνουν καλώς και η διάθεση του άνδρα είναι στα ύψη, υπάρχει μία ακόμα αιτία που μπορεί επηρεάσει την ικανότητά του να απολαύσει το σεξ: Ο ανεπαρκής ύπνος.

Το ξενύχτι είναι κατά τις γιορτινές ημέρες συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς άνδρες. Όσοι, όμως, κοιμούνται λιγότερες από 8 ώρες κάθε βράδυ έχουν χειρότερη κυκλοφορία του αίματος και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Το επακόλουθο μπορεί να είναι στυτική δυσλειτουργία και, τελικά, προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πώς η χαμηλή λίμπιντο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους άνδρες