Σεξ: Πως η έντονη γυμναστική σκοτώνει την ερωτική διάθεση των αντρών

24-02-2017

Όλες οι έρευνες και όλοι οι ειδικοί μας λένε πως η γυμναστική κάνει καλό στην υγεία. Πως πρέπει να γυμναζόμαστε όχι μόνο για να έχουμε μια καλή εμφάνιση αλλά και για να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση που θα μας βοηθήσει να έχουμε και καλύτερη υγεία. Φαίνεται όμως η υπερβολή κι εδώ κάνει κακό. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η εντατική γυμναστική μπορεί να σκοτώσει την ερωτική διάθεση των αντρών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν κατά πόσο η γυμναστική επηρεάζει την επιθυμία των αντρών για σεξ ανάλογα με το πόσο έντονη είναι και πόση ώρα διαρκεί. Αρχικά, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο περιελάμβανε, για παράδειγμα, ερωτήσεις για το πόσο συχνά σκέφτεται κανείς το σεξ ή πόσο συχνά κάνει σεξ. Ένα δεύτερο λεπτομερές ερωτηματολόγιο αφορούσε τις συνήθειες σχετικά με τη γυμναστική, όπως το πόσο συχνά και το πόσο έντονα γυμνάζεται κάποιος σε εβδομαδιαία βάση. Ένα τρίτο ερωτηματολόγιο περιελάμβανε γενικές ερωτήσεις για την κατάσταση της υγείας και το ατομικό ιστορικό.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε αθλητικούς συλλόγους, γυμναστικές ακαδημίες και αθλητικά έντυπα ώστε να βρουν εθελοντές να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια, τα οποία ήταν διαθέσιμα διαδικτυακά. Περίπου 1.000 ενήλικες άντρες απάντησαν και στα τρία ερωτηματολόγια. Οι περισσότεροι από αυτούς γυμνάζονταν για χρόνια και είχαν συμμετάσχει σε αγώνες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων ώστε να τους χωρίσουν σε κατηγορίες ανάλογα με το πόση ώρα και το πόσο έντονα γυμνάζονταν. Επίσης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες βάσει των απαντήσεών τους σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή (σχετικά υψηλή, μέτρια και χαμηλή λίμπιντο). Τέλος, οι ερευνητές συνέκριναν τις συνήθειες των αντρών στη γυμναστική με τις σεξουαλικές τους συνήθειες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, έδειξαν πως οι άντρες που κάνουν υψηλής έντασης γυμναστική έχουν συχνά πιο πεσμένη ερωτική επιθυμία σε σύγκριση με όσους ασκούνται πιο χαλαρά.

Η μελέτη αυτή είναι μία από τις πρώτες που εστιάζει στη σχέση σωματικής άσκησης και σεξουαλικότητας στον αντρικό πληθυσμό, αναφέρει το σχετικό άρθρο των New York Times, αφού μέχρι τώρα οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση της γυμναστικής στη σεξουαλική ζωή αφορούσαν γυναίκες.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η ήπια σωματική άσκηση συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άντρες, κάτι που θεωρητικά τονώνει την ερωτική τους διάθεση και βελτιώνει τις σεξουαλικές τους επιδόσεις. Από την άλλη, άλλες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πολύωρη και έντονη γυμναστική ρίχνει τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές αναφέρονταν μόνο στις ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με τη γυμναστική, οι οποίες είναι εύκολο να μετρηθούν, και όχι σε πιθανές μεταβολές στα σεξουαλικά συναισθήματα και τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Το μοτίβο που προέκυψε από την έρευνα ήταν αρκετά εμφανές: Οι άντρες που έκαναν χαμηλής ή ήπιας έντασης και σύντομης ή μέτριας διάρκειας γυμναστικής ήταν πολύ πιο πιθανό να δηλώσουν ότι έχουν έντονη ή σχετικά έντονη ερωτική επιθυμία συγκριτικά με τους άντρες που αφιέρωναν πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια στη γυμναστική. Ουσιαστικά, η έντονη γυμναστική «συσχετίστηκε με χαμηλότερη λίμπιντο» αναφέρει ο Άντονι Χάκνι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε γιατί η έντονη γυμναστική συνδέεται με την πεσμένη λίμπιντο, ο Χάκνι εκτιμά πως τόσο η σωματική κόπωση όσο και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης εξηγούν τα ευρήματα.
Ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να εξετάσουν ποια «δόση» γυμναστικής κρίνεται ιδανική για να εξασφαλίσει ένας άντρας την καλύτερη δυνατή σεξουαλική ζωή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πόση γυμναστική χρειάζεται ο άντρας για να έχει καλές επιδόσεις;