Σεξ: Οι ταινίες πορνό μειώνουν τις επιδόσεις των ανδρών στο σεξ;

23-09-2017

Δεν είναι λίγοι οι άντρες που καταφεύγουν στις αισθησιακές ταινίες προκειμένου να αντλήσουν έμπνευση για τις δικές τους συνευρέσεις ή να … φτιάξουν την κατάλληλη ψυχολογία για την στιγμή που θα βρεθούν με την σύντροφο τους. Φαίνεται όμως πως η παρακολούθηση πορνό μπορεί να βλάψει την σεξουαλική ζωή των αντρών; Πως;

Οι ροζ ταινίες μπορούν να ρίξουν την αυτοπεποίθηση των αντρών και να τους προκαλέσει τέτοιο άγχος, ώστε να μη μπορούν με τίποτα να λειτουργήσουν στο σεξ. Έτσι η απόλαυση που προκύπτει από την παρακολούθηση αισθησιακού υλικού γυρνάει μπούμερανγκ και επηρεάζει, όχι μόνο την εικόνα του σώματος, αλλά και την στυτική ικανότητα τελικά, λένε οι ερευνητές.

«Στις μέρες μας οποιοσδήποτε μπορεί να δει πορνό οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Στο κινητό του, στην τηλεόραση του σπιτιού του, στο λάπτοπ. Από συγκεκριμένες ιστοσελίδες, μέχρι ταινίες, ακόμη και σε ριάλιτι σόου, που προβάλλονται μεταμεσονύχτια», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology.

«Όμως συχνά οι άνδρες επηρεάζονται από την εικόνα του ρωμαλέου άνδρα, με τα πλούσια «προσόντα», που ικανοποιεί ακούραστα την συμπρωταγωνίστριά του και μπαίνουν στο παιχνίδι της σύγκρισης, από το οποίο, αναπόφευκτα, βγαίνουν χαμένοι. Ας αναρωτηθούμε. Τι είναι, τελικά, το «φυσιολογικό» και τι το μη ρεαλιστικό;», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Πολλοί άνδρες, λοιπόν, «ανεβάζουν τον πήχυ» κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι προσδοκίες τους επηρεάζονται, δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ ενός άνδρα που έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, για να φαίνεται όπως φαίνεται, και ενός ηθοποιού με φυσικές αναλογίες.

Ψυχολόγοι εξηγούν ότι η υπερέκθεση σε πορνό είναι μια συνήθεια μεταξύ των ανδρών της νέας εποχής και ότι πρόκειται για μια κλινικά εξελισσόμενη κατάσταση, που «χτίζεται» από τις συγκρίσεις που κάνουν οι άνδρες και από τη μη ρεαλιστική εικόνα που έχουν για το σώμα.

«Αν ένας άνδρας υποφέρει από στυτική δυσλειτουργία ή από πρόωρη εκσπερμάτιση και αν ανησυχεί υπερβολικά για τις επιδόσεις του, αυτά είναι σημάδια ότι έχει εκτεθεί πάρα πολύ σε πορνογραφικό υλικό και ότι έχει αδικαιολόγητα υψηλές σεξουαλικές προσδοκίες», τονίζει ο πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Το πορνό μοιάζει να κλείνει όμως και σπίτια και να οδηγεί σε διαζύγια αφού είτε ο εθισμένος στο πορνό άνδρας παραμελεί τη σύντροφο της πραγματικής ζωής επιλέγοντας την καλύτερη εικονική ερωμένη, είτε γιατί η γυναίκα βλέποντας τους προικισμένους εικονικούς εραστές θα αρχίσει να αμφιβάλλει για τα προσόντα του δικού της βάζοντας άλλο ένα αγκάθι στη δύσκολη οικογενειακή ρουτίνα….όπως λέει η δικηγόρος Αθηνών LLM Ελένη Γ. Δασκαλάκη.

Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν, ώστε να αντιστραφούν οι όροι του «παιχνιδιού», να καταπολεμηθούν οι ανησυχίες και τα προβλήματα και να επιτευχθεί ισορροπία; Οι ερευνητές συστήνουν τα εξής:

1. Σταματήστε τις συγκρίσεις:
Η σύγκριση είναι ο «κλέφτης» της χαράς. Πάντα θα υπάρχει κάποιος «μεγαλύτερος», καλύτερος και πιο έμπειρος από εσάς. Θα υπάρχει πάντα κάποιος «μικρότερος», κατώτερος και λιγότερο έμπειρος από εσάς. Αλλά ποτέ δεν θα υπάρξει κάποιος ακριβώς όπως εσείς.

2. Αποδεχτείτε ότι το πορνό δεν αντιπροσωπεύει την αληθινή ζωή:
Οι «ροζ» ταινίες δεν είναι η πραγματικότητα. Τα ριάλιτι επίσης δεν είναι πραγματικότητα. Μόλις ο σκηνοθέτης πει «πάμε, γράφουμε», οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά, υπάρχουν παραγωγοί και σκηνοθέτες στον ίδιο χώρο, εικονολήπτες, ηχολήπτες.

3. Αναθεωρήστε τις σεξουαλικές σας προσδοκίες:
Να είστε ρεαλιστές. Στις αισθησιακές ταινίες οι γυναίκες έχουν πάντα οργασμό. Αλλά νέες μελέτες, με στοιχεία από τις δημοφιλείς ιστοσελίδες πορνό, αποκαλύπτουν ότι αυτό στ’ αλήθεια συμβαίνει μόλις στο 18% των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι, αν μιμηθείτε βήμα – βήμα αυτά που βλέπετε στην οθόνη, η σύντροφός σας μπορεί να φτάσει σε οργασμό σε ένα ποσοστό 18%. Η πλειοψηφία των πορνογραφικών ταινιών γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αντιπροσωπεύει μια υγιή και ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή.

4. Αποφύγετε, δοκιμάστε το, κάντε το ξανά και απολαύστε το:
Το πορνό τα δίνει «όλα στο πιάτο», άμεσα, χωρίς τη γλύκα της προσμονής, που διδάσκει την προσφορά και τη ζήτηση. Όμως η υπερβολή σταδιακά μειώνει την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση.

5. Επανεκτιμήστε τα μικρά πράγματα:
Ένα «πικάντικο» μήνυμα στη σύντροφό σας όταν δεν το περιμένει, μια σεξουαλική υπόσχεση για το βράδυ, ένα άγγιγμα σε δημόσιο χώρο… Μπορεί αυτά να μην τα βλέπετε στις ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό, αλλά είναι αυτά που κρατούν το πάθος ζωντανό και συμβάλλουν στην τόνωση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής.

Στην πορνογραφία όλα περιστρέφονται γύρω από την ερωτική πράξη, τη διείσδυση και την κορύφωση. Δεν διδάσκεται η οικειότητα ανάμεσα στο ζευγάρι, ο ενθουσιασμός, το πάθος, η αμοιβαία ικανοποίηση, που παρατηρούνται στην αληθινή ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, αν ένας άνδρας αισθάνεται ότι δεν μπορεί να έχει υψηλό… σκορ στο κρεβάτι ή ότι δεν τον προίκισε η φύση και τόσο γενναιόδωρα, μπορεί πάντα να απευθυνθεί στους ειδικούς γιατρούς, προκειμένου να βρεθεί λύση, καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πορνό: Οι γυναίκες βλέπουν περισσότερες ροζ ταινίες αφού παντρευτούν
Σεξ: Αυτοί είναι οι 3 τύποι των ανθρώπων που βλέπουν πορνό