Σεξ: Η τραυματική παιδική ηλικία προκαλεί σεξουαλικά προβλήματα στην ενηλικίωση

13-06-2017

Πολλοί ενήλικες έχουν σεξουαλικά προβλήματα και δυσκολεύονται να τα λύσουν. Τώρα, Καναδοί επιστήμονες λένε πως σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε τραύμα που πέρασαν κατά την παιδική τους ηλικίας.

 

Ως παιδικό τραύμα, οι ειδικοί αναφέρουν ένα σύνολο κακοποιητικών εμπειριών που λαμβάνουν χώρα στην παιδική ηλικία και προκαλούνται από μέλη της οικογένειας, αλλά και από φροντιστές που μπορεί να είχαν υπό την ευθύνη τους το παιδί.
Συνεπώς, το παιδικό τραύμα, από τη φύση του, έχει να κάνει κυρίως με στενού τύπου σχέσεις που διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια και μέσα στις οποίες το παιδί κακοποιείται με διάφορους τρόπους, είτε μέσω της απόρριψης, είτε μέσω της απαξίωσης, είτε λόγω της γενικότερης έλλειψης ενδιαφέροντος από τον περίγυρό του.

Οι ερευνητές μελέτησαν 620 άτομα ηλικίας από 18 ετών και πάνω, από τα οποία ζήτησαν να αξιολογήσουν τις πρώιμες τραυματικές εμπειρίες τους, την συναισθηματική απορρύθμιση που βίωναν, το σεξουαλικό άγχος και την σεξουαλική ικανοποίηση κατά την περίοδο της έρευνας.
Διερεύνησαν έτσι την επίδραση τραυμάτων ποικίλης αιτιολογίας (συναισθηματικής, ψυχικής, συμπεριφορικής) της παιδικής ηλικίας, στην ψυχοσεξουαλική προσαρμογή των ενηλίκων. Το κατά πόσον δηλαδή το τραύμα επιδρά στην ψυχοσεξουαλική ζωή του ενήλικα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sex & Marital Therapy.
Έδειξαν πως το παιδικό τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος, θυμό, φόβο εγγύτητας, εγκατάλειψης και απώλειας και αίσθημα προδοσίας. Όλα αυτά είναι πιθανό να πυροδοτούνται διαρκώς μέσα στις ενήλικες σχέσεις των ανθρώπων, επιδρώντας αρνητικά στην σεξουαλική ζωή τους.

Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση ότι το παιδικό τραύμα σχετίζεται με την απορρύθμιση του συναισθήματος και το άγχος στο σεξ, οδηγώντας τους ενήλικες, σε χαμηλά επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης.

Στα ευρήματα των ερευνών, τονίζεται πως οι ψυχοθεραπευτές και οι ειδικευμένοι στα σεξουαλικά θέματα γιατροί, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ομάδες ανθρώπων που έχουν βιώσει παιδικά τραύματα, είναι βοηθητικό να δουλέψουν αφενός μεν, με το συναίσθημα που προκλήθηκε από το τραύμα της παιδικής ηλικίας, αφετέρου δε, με το παραγόμενο/προκαλούμενο σεξουαλικό άγχος, προκειμένου να αυξηθεί η σεξουαλική ικανοποίηση του ενήλικα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Αυτά είναι τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αμέσως μετά
Σεξ: Τι δεν θέλουν οι άντρες μετά την σεξουαλική επαφή