Σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο: Τι δείχνει έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ

29-07-2022

Έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο διενήργησε το Κοινωνικό Πολυκέντρο της ΑΔΕΔΥ. Η έρευνα ήταν δειγματοληπτική στον γενικό πληθυσμό των δημοσίων υπαλλήλων και παράλληλα διενεργήθηκε μια εμπειρική μελέτη ποιοτικού τύπου με τη συμμετοχή 26 γυναικών, οι οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πολύκεντρου, Γιώργος Γιούλιας στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή και του υπουργού Μάκη Βορίδη:

Δεν ισχύουν οι πεποιθήσεις των περισσοτέρων πως δεν υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση στον δημόσιο τομέα γιατί υπάρχει ασφάλεια εργασίας, ότι η σεξουαλική παρενόχληση ασκείται αποκλειστικά από ανώτερους ιεραρχικά άνδρες σε κατώτερα ιεραρχικά γυναίκες, ότι η σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλλεται όταν συμβαίνει και πως για τη σεξουαλική παρενόχληση, όταν καταγγέλλεται, ασκείται δίωξη και τιμωρούνται οι δράστες.

Οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν ένα δυσάρεστο περιβάλλον στην εργασία τους, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «τοξικό», «αρνητικό», «επιθετικό», «ανταγωνιστικό» έως και «επικίνδυνο», ενώ μόλις δύο γυναίκες περιγράφουν με θετικά λόγια το εργασιακό περιβάλλον τους.

Έντεκα από τις 26 συμμετέχουσες στις συνεντεύξεις δήλωσαν ότι σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους μετά από τέτοιες συμπεριφορές, ενώ 14 γυναίκες επέλεξαν να μην αναφέρουν το περιστατικό στη διοίκηση, καθώς δεν ένιωθαν άνετα να το αναφέρουν, και μόλις 11 προχώρησαν σε κοινοποίηση του γεγονότος, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την έρευνα , συχνά ο θύτης καλύπτεται από μία ομάδα συναδέλφων ή ακόμη και από τη διοίκηση του οργανισμού, με συνέπεια η παρενόχληση να συνεχίζεται. Στην έρευνα αναφέρονται επίσης περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής βίας ή άσκησης πίεσης σε κάποιες εργαζόμενες, όπου συνάδελφοι τις χτυπάνε, πετάνε αντικείμενα ή κινούνται απειλητικά εναντίον τους.

Επίσης, από τις 15 γυναίκες που ανέφεραν περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, σε μία περίπτωση ασκήθηκε απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης και σε δύο περιπτώσεις ο θύτης προσπάθησε να χειροδικήσει, ενώ μία εργαζόμενη ανέφερε προπηλακισμό εναντίον της στον χώρο εργασίας της.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των φαινομένων, οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν ότι γνώριζαν πως η παρενόχληση, ηθική ή σεξουαλική, είναι παράνομη, ωστόσο μόνο δύο περιπτώσεις που είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση κατάφεραν να καταγγείλουν το περιστατικό στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη μέχρι στιγμής, ενώ και στις δύο περιπτώσεις οι γυναίκες δέχθηκαν αντιμήνυση για παραπλάνηση δικαστηρίου και σύσταση συμμορίας στη μια περίπτωση και για ψευδή κατάθεση στοιχείων σε άλλη περίπτωση.

Για το θέμα, η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε Οδηγό αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης στον δημόσιο τομέα, ο οποίος θα διανεμηθεί στους δημόσιους φορείς.