Σήμα κινδύνου από τα Νοσοκομεία των νησιών μας

26-12-2016

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η λειτουργία του ΕΣΥ στα νησιά, με τις περισσότερες μονάδες να βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από την σημαντική αύξηση του πληθυσμού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Κω και τη γαστρεντερολογική στο νοσοκομείο Βόλου. Την ίδια ώρα, η καρδιολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, η παθολογική κλινική του νοσοκομείου της Λήμνου, η παιδιατρική του νοσοκομείου της Σάμου και το αναισθησιολογικό του νοσοκομείο της Ρόδου δεν μπορούν να εφημερεύσουν.

Τραγική είναι η κατάσταση και στην Αλόννησο. Από τις πέντε προβλεπόμενες θέσεις γιατρών (παιδιάτρου, γενικής ιατρικής, οδοντιάτρου και δύο αγροτικών) υπηρετούν μόνο οι δύο αγροτικοί. Πολλές ελλείψεις παρατηρούνται και στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Από τους τέσσερις γιατρούς γενικής ιατρικής υπηρετούν μόνο δύο. Οδοντίατρος και ακτινολόγος δεν υπάρχουν, παρότι το Κέντρο διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα, ενώ από τις τρεις νοσηλεύτριες που προβλέπονται υπηρετεί μόνο μία.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν περίπου 4.000 κενές θέσεις γιατρών – εκατοντάδες αφορούν τα νησιά – οι οποίες έχουν προκαλέσει κλείσιμο ή υπολειτουργία τμημάτων. Μάλιστα, τεράστια κενά μάλιστα αφορούν σε ειδικότητες αιχμής, όπως παιδιάτρους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, ενδοκρινολόγους, ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές, γαστρεντερολόγους, γυναικολόγους, οφθαλμιάτρους, ωτορινολαρυγγολόγους, ουρολόγους, νεφρολόγους, αγγειοχειρουργούς, νευροχειρουργούς, ρευματολόγους, γιατρούς φυσικής αποκατάστασης, δερματολόγους και οδοντιάτρους.