Σεισμός στο πολιτικό σκηνικό: Διερευνάται η ευθύνη 2 πρωθυπουργών και 8 υπουργών στο σκάνδαλο Νovartis

05-02-2018

Στα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών κόλλησε η δικογραφία για τη  Novartis  η οποία έχει ήδη διαβαστεί από την εισαγγελία του Αρείου πάγου στη Βουλή, προκειμένου να εξεταστούν οι ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών κατά την περίοδο 2006-2015. Η παραπομπή στη βουλή, φυσικά δε συνιστά και ενοχή αλλά είναι μία διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.  Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ονόματα που ακούγονται αναταράσσουν το πολιτικό σκηνικό και προμηνύουν γρήγορες και αποκαλυπτικές εξελίξεις.

Οι υπουργοί που ακούγονται στην υπόθεση είναι από τους πλέον πρωτοκλασσάτους με πολύ «δυνατό» ρόλο στην ενεργό πολιτική σκηνή. Υπηρέτησαν σε υπουργεία Υγείας Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης κατά την περίοδο που η φαρμακοβιομηχανία κατηγορείται για αθέμιτες πρακτικές της εμπορικής πολιτικής της. Συγκεκριμένα τα ονόματα που αναφέρονται είναι των: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, και των υπουργών Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελου Βενιζελου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Επίσης ασκήθηκε ποινική δίωξη για δωροδοκία  σε βάρος του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της NOVARTIS κου Κωνσταντίνου Φρουζή, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή Πικραμένος και Στουρνάρας

Ο πρώην πρωθυπουργός και δικαστικός Παναγιώτης Πικραμένος, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αρνείται κάθε συμμετοχή με το σκάνδαλο λέγοντας ακριβώς τα εξής: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη δική του ανακοίνωση αναφέρει:

« Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε  σε έκτακτη σύσκεψη, το βράδυ της Δευτέρας,  τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις της υπόθεσης. 

 Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Η επίσκεψη του υπουργού επικρατείας κου Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον αρμόδιο τομέραχη της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος να «αναρωτιέται» στο twitter.

«Αληθεύει ότι αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Αν ναι, τι δουλειά έχει εκεί;»

Ενώ ο κος Γεωργιάδης σε έναν τόνο παραπάνω πόσταρε: «Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό».

Για απροκάλυπτη προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης: «Από την ανακοίνωση του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επίσκεψη του στον Άρειο Πάγο, προκύπτει η απροκάλυπτη προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης».

Απάντηση του υπουργού Επικρατείας

Από το γραφείο του κ. Τζανακόπουλου ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός επισκέφτηκε την κ. Δημητρίου με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τον ενημερώνει ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.