Σοκολάτα: Προστατεύει από την καρδιακή αρρυθμία

22-06-2017

Η σοκολάτα είναι η λατρεμένη γλυκιά γεύση μικρών και μεγάλων. Πικρή, γάλακτος, με αμύγδαλα, σε παγωτό… Βέβαια έχει κατηγορηθεί για το περιττό βάρος που πολλοί από εμάς έχουμε. Η σοκολάτα όμως φαίνεται να έχει και μια ευεργετική ιδιότητα. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν καταναλώνεται σε μέτρια ποσότητα μπορεί να μας προστατέψει από σοβαρή καρδιακή αρρυθμία.

Η αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή, που αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων. Η σχετική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες εθελοντές, έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει κατά το ένα πέμπτο τις πιθανότητες εμφάνισής της.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις  Ηνωμένες Πολιτείες και το Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία μελέτησαν τα στοιχεία για 55.502 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 50-64 ετών και δεν έπασχαν από καρδιακή αρρυθμία. Έπειτα από 13,5 χρόνια, οι 3.346 από αυτούς είχαν εκδηλώσει κολπική μαρμαρυγή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Heart, έδειξαν πως σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ σοκολάτα, όσοι έτρωγαν μία έως τρεις μερίδες τον μήνα είχαν κατά μέσον όρο 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.

Όσοι έτρωγαν μία μερίδα σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες και όσοι έτρωγαν δύο έως έξι μερίδες την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 20% μειωμένο κίνδυνο.

Ωστόσο, η προστασία ήταν κάπως μικρότερη (16%) σε όσους έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα.

Μεταξύ των γυναικών, η μεγαλύτερη προστασία (μείωση του κινδύνου κατά 21%) παρατηρήθηκε με 1 μερίδα σοκολάτα την εβδομάδα, ενώ μεταξύ των ανδρών περισσότερο ωφελούνταν όσοι έτρωγαν 2-6 μερίδες την εβδομάδα (ο κίνδυνός τους μειωνόταν κατά 23%).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες ωφελούνταν όταν έτρωγαν 30 γραμμάρια σοκολάτα την εβδομάδα και οι άνδρες 60-180 γρ. την εβδομάδα.

Οι ερευνητές  πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση της σοκολάτας οφείλεται στα φλαβονοειδή – μία ομάδα θρεπτικών συστατικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπηκτικές ιδιότητες.

Η μελέτη δεν εξέτασε τι είδους σοκολάτα έτρωγαν οι εθελοντές, αλλά όπως γράφουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους «η περισσότερη σοκολάτα που καταναλώνεται στη Δανία είναι γάλακτος».

Παρότι αυτή συνήθως περιέχει λιγότερα προστατευτικά συστατικά απ’ όσα, λ.χ., η μαύρη σοκολάτα, ως φαίνεται ασκεί προστατευτική δράση, συνέχισαν.

Ωστόσο, όσοι προτιμούν την μαύρη σοκολάτα, είναι πολύ πιθανό να προστατευθούν ακόμα περισσότερο, κατέληξαν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Όσοι τρώνε σοκολάτα είναι πιο έξυπνοι
Πόση ώρα χρειάζεται για να κάψουμε τις θερμίδες από μια σοκολάτα;