Σωματική δραστηριότητα: Βοηθάει τη μνήμη των ηλικιωμένων

18-01-2019

Η καθιστική ζωή δεν κάνει καλό σε κανέναν. Η σωματική δραστηριότητα, έστω και η ελάχιστη… είναι απαραίτητη για να έχουμε καλύτερη υγεία. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η σωματική δραστηριότητα βοηθάει τους ηλικιωμένους να έχουν καλύτερη μνήμη και καλύτερες νοητικές ικανότητές τους.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν 454 άτομα, εκ των οποίων τα 191 είχαν συμπτώματα άνοιας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν νοητικά-μνημονικά τεστ κάθε 20 χρόνια, ενώ είχαν συμφωνήσει να δωρίσουν τους εγκεφάλους τους για έρευνά μετά το θάνατο τους (μέση ηλικία θανάτου τα 91 έτη). Περίπου δύο χρόνια πριν τον θάνατό τους, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να φορέσουν μια συσκευή στον καρπό του χεριού τους, η οποία παρακολουθούσε σε 24ωρη βάση τις παραμικρές σωματικές κινήσεις τους.

Μετά τον θάνατο ακολούθησε εξέταση του εγκεφαλικού ιστού για την αναζήτηση ενδείξεων Αλτσχάιμερ και άνοιας, ενώ έγινε συσχέτιση της κατάστασης κάθε εγκεφάλου με την κινητικότητα του ανθρώπου όσο ζούσε.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Άρον Μπούσμαν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής κινητικότητας κάθε είδους (από το απλό περπάτημα και τις δουλειές του σπιτιού ως τις γυμναστικές ασκήσεις) συνδέονται με καλύτερες μνημονικές και νοητικές επιδόσεις ενός ηλικιωμένου.

Ακόμη, όσο πιο κινητικός είναι κάποιος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Αλλά ακόμη και άνθρωποι με ενδείξεις Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν καλύτερη μνημονική και νοητική λειτουργία, όταν δεν ήσαν αδρανείς σωματικά.

«Η άσκηση είναι ένας φθηνός τρόπος να βελτιώσει κανείς την υγεία του και η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Μπούσμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιους πόνους στη μέση