Σωρεία παραβάσεων στη συνταγογράφηση εντόπισε η επιτροπή ελέγχου του ΕΟΠΥΥ

12-09-2017

Σωρεία παραβάσεων στη συνταγογράφηση φαρμάκων διαπίστωσε η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι της Επιτροπής κατέδειξαν:

  • περιπτώσεις ιατρών που συνταγογραφούν ποσότητες φαρμάκων που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές.
  • Περιστατικά συνταγογράφησης όπου ο ιατρός προτείνει εμπορική ονομασία φαρμάκου. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις στις συνταγές υπάρχει συγκεκριμένο σχόλιο: «αλλαγή ή άρνηση εκτέλεση της συνταγής συνεπάγεται πλήρη ανάληψη της ευθύνης από τον εκτελούνται για την αποτελεσματικότητα και τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων»!
  • Κατεύθυνση των ασφαλισμένων σε συγκεκριμένα φαρμακεία για την εκτέλεση της συνταγής.

Με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί τους ιατρούς για τις κυρώσεις που προβλέπονται για τις παραβάσεις κατά την έκδοση συνταγών και εφιστά την προσοχή τους στην πιστή τήρηση των διατάξεων κατά την διαδικασία έκδοσης των συνταγών.

Διευκρινίζει δε ότι η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες θεραπείας (εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα) ενώ απαγορεύεται η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας. Τέλος, η συνταγογράφηση γίνεται αποκλειστικά με τη δραστική ουσία των φαρμάκων ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις που δεν δύναται να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε ιατρού στη διάρκεια του έτους.