Στα άδυτα του μυαλού ενός αναβλητικού ανθρώπου

26-12-2016

Το να βαριόμαστε μερικές φορές να κάνουμε κάτι και να το αναβάλουμε για λίγο αργότερα μπορεί και να μην είναι τόσο κακό. Για πολλούς όμως η αναβλητικότητα μπορεί να τους δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δουλειά, στις σχέσεις τους… στη ζωή τους γενικότερα. Φανταστείτε για παράδειγμα κάποιον που δεν μπορεί να το πάρει απόφαση να αποταμιεύσει για την συνταξιοδότηση του. Ή κάποιον με προβλήματα υγείας που δεν μπορεί ποτέ να αποφασίσει να κάνει δίαιτα. Η αναβλητικότητα, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, επηρεάζει τη ζωή του 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Carleton, στη Οτάβα του Καναδά, προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Και βρήκαν πως η απάντηση βρίσκεται στη σύνδεση του εγκεφάλου με τα συναισθήματα μας. Η αναβλητικότητα, εξηγούν, είναι ένας τρόπος να αποφύγει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει κάποια συναισθήματα. Όπως εξηγεί ο ειδικός ψυχολόγος και επικεφαλής της έρευνας, Tim Pychyl αφήνουμε για αργότερα κάτι που θα μας δυσαρεστήσει και κάνουμε κάτι που θα μας δώσει, έστω και προσωρινά, χαρά. Το να αναβάλουμε κάτι όμως, στη συνέχεια μας κάνει να αισθανθούμε ντροπή και ενοχή. Το ποίο οδηγεί σε περισσότερη αναβλητικότητα και ούτω καθεξής. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν σταματά ποτέ.

Η έρευνα του Δρ. Pychyl και της ομάδας του έδειξε πως οι φοιτητές του που ζήτησαν συγνώμη επειδή καθυστέρησαν την εργασία τους δεν ανέβαλαν ξανά καμία εργασία στο μέλλον. Η έρευνα του έδειξε ακόμα πως οι αναβλητικοί άνθρωποι δείχνουν λιγότερη συμπάθεια για τον εαυτό τους.

Οι ειδικοί λένε πως η αναβλητικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μια διαμάχη ανάμεσα στον τωρινό μας εαυτό και τον μελλοντικό μας εαυτό. Σε ορισμένους ανθρώπους νικά πάντα ο τωρινός τους εαυτός. Η λύση, σύμφωνα με τον Pychyl δεν είναι να πούμε σε κάποιον άνθρωπο που είναι αναβλητικός “κάντο” γιατί αυτό θα τον πανικοβάλει. Καλύτερα να του πούμε “ξεκίνα να το κάνεις”.