Στα χέρια του νέου υπουργού, ένα ΠΕΔΥ που δεν “περπατάει”

26-12-2016

Όλο και περισσότεροι οι κόμποι που μαζεύονται και πρέπει άμεσα να λύσει ο νέος υπουργός Υγείας. 

 Στο πρόβλημα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και των αντιδράσεων στη  διαδικασία αξιολόγησης από τα δημόσια νοσοκομεία, έρχεται τώρα να προστεθεί και το ΠΕΔΥ. Συγκεκριμένα από τους 2.200 γιατρούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο ΠΕΔΥ, οι 800 παραμένουν αυτή τη στιγμή στο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας με προσωρινή δικαστική απόφαση, που τους επιτρέπει να διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο. Ήδη όμως, βγήκαν τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα για 110 γιατρούς,τα οποία τους επιβάλλουν να επιλέξουν, εάν θα παραμείνουν στο ΠΕΔΥ ή θα κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Έτσι η 1η ΥΠΕ, εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία καλεί του 110 γιατρούς από τη Δευτέρα ή να κλεισουν τα ιατρεία τους ή να φύγουν από το ΠΕΔΥ. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα γίνει μεγαλύτερο, εάν τελικά αποφασίσουν να αποχωρήσουν και οι 800 γιατροί και τελικά το ΠΕΔΥ από 2.200 απομείνει μόνο με 1400 γιατρούς.
 
Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις των 800 επικουρικών που είχε προαναγγείλει ο πρώην υπουργός κος Γεωργιάδης “δεν έχουν προχωρήσει”  και επί πλέον, σε λίγες μέρες λήγουν και οι συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα.
 
Ο κος Βορίδης στη συνάντηση που θα έχει με τους γιατρούς από το ΠΕΔΥ τις επόμενες μέρες δε φαίνεται να έχει τη δυνατότητα μεγάλων ελιγμών καθότι διαβαίνουμε και μία μακρά προεκλογική περίοδο. Από την άλλη για τον ίδιο λόγο, στις πρώτες του δημόσιες τοποθετήσεις εμφανίζεται πρόθυμος να ρίξει γέφυρες. Έτσι τελικά μπορεί να είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό το αίτημα των γιατρών για μία πίστωση χρόνου και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης για την ένταξή τους στο ΕΣΥ να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.  Αλλιώς τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ θα αποψιλωθούν δραματικά.